Spring naar inhoud
22 maart 2022

Woningopnames De Horst en Vogelenzang

Wat betekent het als ik wil aansluiten op het warmtenet? Welke aanpassingen zijn nodig in mijn woning? En op welke maandelijkse kosten moet ik rekenen? Belangrijke vragen voor bewoners van De Horst en de Vogelenzang. Zij krijgen een subsidieaanbod van de gemeente Sliedrecht om over te stappen op het warmtenet. Maar voordat zij ‘ja’ zeggen, willen zij natuurlijk precies weten waar ze aan toe zijn. Daarom vinden er dit voorjaar woningopnames plaats in beide buurten.

Aanbod voor overstap

De gemeente heeft subsidie gekregen van het Rijk om de woningen in Sliedrecht-Oost aardgasvrij te maken. “Die zetten we in om de overstap naar het warmtenet betaalbaar te maken”, legt projectleider Lucien van der Plaats uit. “Dit betekent dat bewoners eenmalig niet meer dan 2.000 euro betalen om aan te sluiten op het warmtenet. Of - als zij al elektrisch koken - 500 euro. De gemeente doet per buurt een aanbod. Bij het bepalen van de volgorde kijken we onder andere naar de ligging ten opzichte van het warmtenet en de planning van werkzaamheden in de wijk.” De Horst en de Vogelenzang zijn als eerste aan de beurt.

Beeld van nodige aanpassingen

In De Horst krijgen 8 huishoudens die interesse hebben in het warmtenet een vrijblijvende woningopname. Deze geeft een goed beeld van wat er moet gebeuren om de woning aan te sluiten op het warmtenet. Lucien: “Wat is er bijvoorbeeld nodig aan leidingwerk? Zijn er nog extra aanpassingen nodig, zoals grotere radiatoren of isolatie? En hoe zit het met het vervangen van het gastoestel voor een inductiekookplaat? Ze krijgen ook een vergelijking tussen de verbruikskosten van een jaar met cv-ketel of een jaar op het warmtenet.” In de Vogelenzang hebben al 35 (van de 62) bewoners zich aangemeld voor een woningopname. Als precies duidelijk is wat er in de woning moet gebeuren, krijgen zij een definitief aanbod voor de overstap naar het warmtenet. De eenmalige kosten zijn dus nooit hoger dan de genoemde 2.000 of 500 euro. Daar vallen alle kosten onder.


Gert de Bruin woont met zijn echtgenote nu 5 jaar in de Vogelenzang. “Wij hebben ons zeker aangemeld voor een woningopname. Daarmee krijg ik goed in beeld wat er in huis moet gebeuren voor aansluiting op het warmtenet. We vinden het warmtenet een mooie kans om duurzaam op een andere manier van verwarmen over te gaan, ook met oog op de huidige gasprijzen. Ik hoop dus dat er voldoende animo is in de buurt!”

Wat betekent het als ik wil aansluiten op het warmtenet? En op welke maandelijkse kosten moet ik rekenen? Een woningopname geeft duidelijkheid.