Spring naar inhoud
Home FAQ Vragen over zelf aan de slag

Zelf aan de slag betekent dat u maatregelen neemt om uw eigen huis energiezuinig te maken. Zo bent u voorbereid op de toekomst. Het Regionaal Energieloket helpt hierbij met verschillende 'maatregelenpakketten': 

  1. Energiezuinig: met basisisolatie en maatregelen om uw woning op 50-70 ⁰C te verwarmen. Kortom: maatregelen waarvan u sowieso geen spijt krijgt. En waarmee u klaar bent voor aansluiting op het warmtenet in de toekomst.
  2. Zeer energiezuinig: met uitgebreidere isolatie en maatregelen om op 25-40 ⁰C te verwarmen. Hiermee bent u klaar voor het warmtenet of een warmtepomp. En u kunt rekenen op extra comfort én een flinke besparing op energiekosten. 

Het Regionaal Energieloket heeft verschillende typen woningen onderzocht. Per type is er een rapport met de mogelijkheden om energie te besparen en de woning aardgasvrij te maken. En wat dit alles ongeveer kost. Download hier het rapport van de voorbeeldwoning die het meeste lijkt op uw eigen huis.


Uw woning energiezuinig maken doet u stap voor stap:

  • Stap 1: Isoleren
  • Stap 2: Ventileren
  • Stap 3: Zelf duurzaam energie opwekken met zon
  • Stap 4: Duurzaam verwarmen

Isoleren

Isoleren is eigenlijk het goed 'inpakken' van de woning, zodat deze zo min mogelijk warmte verliest. Het gaat dan om de hele schil: van de vloer, de muren en het glas tot en met het dak en de zolder. Maar ook het dichten van naden en kieren.

Ventileren

Hand-in-hand met isoleren komt ventileren, om het binnenklimaat in de woning gezond te houden. Dat kan door roosters in de ramen of met mechanische ventilatie. In beide gevallen verliest u wel warmte in huis. Balansventilatie werkt met warmteterugwinning: de vervuilde (warme) lucht die naar buiten wordt gepompt, geeft warmte af aan de verse (koude) lucht die naar binnen wordt gepompt. U hoeft dan dus minder te stoken.

Zonne-energie 

Als u dankzij isoleren en ventileren energie bespaart, is de volgende stap het duurzaam opwekken van de energie die u nodig heeft. Dat kan met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn vrijwel altijd interessant, behalve wanneer het dak pal op het noorden ligt of er heel veel schaduw is van hoge bomen. Een zonneboiler wekt alleen warm water op. Dit is vooral interessant als u veel warm water nodig heeft, bijvoorbeeld met een groot gezin.

Duurzaam verwarmen

Voor duurzaam verwarmen zijn er twee opties: all-electric of een warmtenet. Gaat u individueel aan de slag, dan is een warmtepomp de meest efficiënte oplossing.  U kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp, als tussenstap naar volledig gasvrij. Daarnaast zijn er infraroodpanelen of andere elektrische verwarming, zoals een elektrische cv. Een elektrische cv-ketel en infraroodpanelen werken veel minder efficiënt. Ze zijn daarom af te raden voor het verwarmen van een hele woning. Infraroodpanelen kunnen wel interessant zijn om gericht specifieke plekken in huis te verwarmen die je maar kort gebruikt, bijvoorbeeld de badkamer.


Als u geen gasaansluiting meer heeft, kunt u ook niet meer koken op gas. U stapt dan over op elektrisch koken, bijvoorbeeld met een keramische of inductiekookplaat. De keramische plaat wordt warm met hitte-elementen en brengt die warmte over naar de pan. Bij inductie wordt niet de kookplaat opgewarmd, maar alleen de bodem van de pan. Dat gebeurt via een magnetisch veld. Zonder pan gaat de inductiekookplaat ook niet aan, dus zonder pan geen warmte! Koken op inductie is daarom heel energiezuinig, veilig en snel.

Om energie te besparen, kunt u nog veel kleine maatregelen nemen in huis. Denk aan ledverlichting, radiatorfolie, isolatie van leidingen, een tochtklep voor de brievenbus of het verlagen van de aanvoertemperatuur van de cv-ketel. Als u nieuwe apparaten koopt, kijk dan ook naar het energielabel. Veel apparaten die wat duurder zijn qua aanschafprijs, zijn veel zuiniger met energie. Dat scheelt flink in de energiekosten over de hele levensduur van het apparaat. Dit geldt voor bijna alle koelkasten,  wasmachines en wasdrogers. 


Meer tips? Op www.regionaalenergieloket.nl/iedereen-doet-wat kunt u een e-book downloaden met 50 energiebesparingstips.

De kosten voor isoleren verschillen per woning. Bekijk voor een indicatie de woningscanrapportages.


Hieronder vindt u een voorbeeld van de kosten en opbrengst van zonnepanelen. De investeringskosten zijn exclusief btw, want de btw kunt u terugvragen bij de Belastingdienst.

Kosten en opbrengst zonnepanelen

Een buitenlucht warmtepomp kost ongeveer € 6.000 tot € 8.000. Vaak moet u ook de convectoren aanpassen. Een compleet overzicht vindt u in het verslag van de kennissessie over de warmtepomp. Voor een warmtepomp kunt u Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) krijgen. Afhankelijk van het type warmtepomp is de subsidie € 1.800 tot € 2.300 Voor isolatiemaatregelen is zo'n € 1.400 tot € 2.400 subsidie beschikbaar. Meer info: www.rvo.nl.


U kunt ook gebruik maken van een energiebespaarlening. U kunt € 2.500 tot € 65.000 lenen tegen 1,7 tot 2,2% rente. U kunt deze lening boetevrij aflossen. Kijk voor meer informatie op www.energiebespaarlening.nl.