Spring naar inhoud
7 juni 2022

Woningopname in beeld

Gert en Conny Pfeffer

De afgelopen weken vonden in de Vogelenzang en De Horst woningopnames plaats. Zo´n woningopname geeft een goed beeld van wat er moet gebeuren in je woning bij een overstap op het warmtenet. We liepen mee met een woningopname bij Gert en Conny Pfeffer. Zij wonen al sinds 1995 met veel plezier in de Vogelenzang. Omdat ze ook aan de toekomst denken, hebben ze zich aangemeld voor een vrijblijvende woningopname. "Van het aardgas af is best een hele stap", vindt Conny. "Maar er moet iets gebeuren voor het milieu. Ook voor de volgende generatie."


Woning onder de loep

Aannemer Heijmans voert de woningopnames uit voor HVC. Op een warme dinsdagochtend in mei staan Bert Hamminga en Peter van der Aa voor de deur bij de familie Pfeffer. "Elke woning is anders", zegt Bert. "Daarom is het belangrijk om ter plekke een opname te doen. We bekijken graag alle ruimtes in huis. We nemen maten op, maken foto's en bekijken hoe we de aansluiting op het warmtenet kunnen maken. Verder stellen we vragen over bijvoorbeeld isolatiemaatregelen die bewoners al hebben genomen en eventuele verbouwplannen." Gert Pfeffer vertelt dat het dak en de gevels deels zijn geïsoleerd. "Vloerisolatie staat op de planning. Maar voordat we dat doen, willen we eerst beslissen of we overstappen naar het warmtenet. Dan kunnen we alles in een keer goed doen." 

Peter van der Aa en Bert Hamminga

Goed warm

Gert gaat Bert en Peter voor naar alle vertrekken in huis, van de kruipruimte tot de zolder en van de keuken en woonkamer tot de slaapkamers en badkamer. Peter meet de hoogte en breedte op en bepaalt de afmetingen van de radiatoren. "Zo kunnen we berekenen of de radiatoren groot genoeg zijn om de woning goed warm te krijgen. De aanvoertemperatuur van het warmtenet is namelijk lager dan de temperatuur die een cv-ketel levert. Voldoen de radiatoren niet, dan installeren we nieuwe."

Aanleg leidingen

Gert luistert aandachtig en denkt mee hoe de leidingen van het warmtenet naar zijn woning kunnen. Met een eigen bedrijf in koppensnellen, boor- en sloopwerk heeft hij de nodige technische kennis. "Koppensnellen is het afbikken van betonnen heipalen", legt hij uit. "Nu ben ik ook thuis aan het werk: bij de voordeur zijn we bezig met de aanleg van een betonnen standplaats voor de auto. En opzij komt een nieuwe veranda. De zijdeur lijkt ook de meest logische plek om de warmtenetleidingen naar binnen te halen." Bert en Peter beamen dat.  Ze spreken meteen wat technische details door, waarmee Gert alvast rekening kan houden bij de bouw van de veranda.

Netjes in orde

Het stel heeft daarnaast plannen om de woonkamer uit te bouwen. Bert maakt er een aantekening van. "We nemen de woning op zoals deze nu is. Maar als het straks daadwerkelijk komt tot aansluiting op het warmtenet, bekijken we natuurlijk eerst hoe het gaat met de verbouwplannen. Daar sluiten we dan zo goed mogelijk bij aan. Blijken er bijvoorbeeld tóch andere radiatoren nodig, dan kan dat." Verder stelt hij de woningeigenaren nog eens gerust: "Als we de woning hebben aangesloten op het warmtenet, brengen we alles terug in de oude staat. Eventueel hak- en breekwerk voor de leidingen herstellen we dus netjes. Voor deze woning lijkt aansluiting relatief eenvoudig: de leidingen kunnen onder de keukenvloer door naar de cv-ruimte. Daar vervangen we de gasketel voor een warmte-unit. Dat kunnen we in een dag doen. Overige werkzaamheden en alles weer netjes maken, doen we waarschijnlijk in een dag of drie." De familie Pfeffer kookt al elektrisch, dus de kookplaat vervangen is niet nodig.

Bert en Peter meten de radiatoren opRapportage

Heijmans legt alle informatie en berekeningen vast in een rapportage. "Daarmee komen we over een paar weken weer bij u terug", legt Bert uit. "U krijgt de rapportage vooraf per e-mail, zodat we een goede toelichting kunnen geven. Heeft u later nog vragen, dan kunt u natuurlijk ook altijd bellen of mailen." Gert en Conny zien het rapport graag tegemoet, zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen over de overstap naar het warmtenet.


In de Vogelenzang en De Horst zijn woningopnames geweest. Die geven een beeld van de nodige aanpassingen voor het warmtenet.