Spring naar inhoud
12 september 2023

Warmtenet - Geduld is een schone zaak

Met de wegopbrekingen, verkeersomleidingen en andere overlast, zijn de werkzaamheden voor de aanleg van een warmtenet in Sliedrecht in de afgelopen vier jaar niet ongemerkt aan ons voorbij gegaan. Er wordt hard gewerkt aan een duurzame manier om onze gebouwen ook in de toekomst te kunnen verwarmen.

Inmiddels is er ruim drie kilometer aan leiding in de grond geplaatst en zijn er ruim duizend woningen aangesloten. Binnen een jaar komen daar nog eens ruim 500 woningen bij. Die woningen worden nu nog verwarmd met een tijdelijke warmtecentrale, maar volgend jaar verbinden we het warmtenet via een leiding onder de Merwede door met de slibverwerkingsinstallatie van HVC in Dordrecht. Daar wordt rioolafval verwerkt en met de warmte die daarbij vrijkomt, wordt straks het warmtenet Sliedrecht verwarmd. Daarmee is de warmte die onze woningen ingaat straks duurzaam.

De aanleg zorgt helaas ook voor langere overlast in woonwijken, zoals Vogelbuurt-Noord. Daar willen we heel graag de straten en het groen opknappen en vernieuwen, maar daar moeten we nog even wachten tot De Horst en Vogelenzang ook op het warmtenet zijn aangesloten. Anders zouden de nieuw ingerichte straten volgend jaar alweer opengebroken moeten worden, wat natuurlijk zonde is.

De verwachting is dat de aanleg van het wijknet in De Horst en Vogelenzang nog dit jaar start en we in het begin van 2024 aan de slag kunnen met de herinrichting van delen van de wijk. Aan het eind van 2024 is de wijk dan - ondergronds en bovengronds - helemaal opgefrist en klaar voor de toekomst.