Spring naar inhoud
8 maart 2022

VvE Sperwerstraat kiest voor warmtenet

De woningeigenaren van de flat aan de Sperwerstraat 1-80 stappen over op het warmtenet Sliedrecht. Een meerderheid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) heeft dit besloten tijdens een Algemene Ledenvergadering op 7 maart.

Kiezen tussen cv en warmtenet

De VvE-leden konden kiezen tussen een nieuwe cv-installatie en collectieve aansluiting op het warmtenet, dat warmteleverancier HVC aanlegt in Sliedrecht. Bij het warmtenet zijn meer aanpassingen in de appartementen nodig. "Maar we hebben dan geen omkijken meer naar het onderhoud van de warmte-installatie, dat regelt HVC voor ons” zegt Pieter ’t Hart, voorzitter van de VvE. “En we zijn straks voorbereid op een aardgasvrije toekomst”. Naar verwachting wordt de flat over een jaar aangesloten op het warmtenet.

Kostenplaatje 

Bij het maken van een keuze keken veel bewoners ook naar het kostenverschil. Met een subsidie van het rijk kost aansluiting op het warmtenet hen eenmalig € 2.000 (of als ze al koken op inductie € 500). Een nieuwe cv-installatie is per appartement bijna € 700 duurder. Tablis Wonen betaalt de investering voor de zes huurders in de flat. Ook het verschil in jaarlijkse verbruikskosten is groot. Met de huidige hoge gasprijzen heeft HVC dit jaar de koppeling tussen het warmtetarief en de gasprijs losgelaten. Hierdoor stijgen de warmtetarieven van HVC voor 2022 minder snel dan de gastarieven. Dat zou dit jaar al enkele honderden euro’s schelen.

Waarom een andere warmtevoorziening

 De huidige cv-installatie is meer dan 25 jaar oud en vertoont regelmatig storingen. Bewoners van de flat onderzochten met onafhankelijk adviesbureau Innoforte verschillende mogelijkheden voor vervanging. Van de aanschaf van een gebruikte of nieuwe cv-installatie tot aansluiting op het warmtenet. Hierbij is gekeken naar de eenmalige en jaarlijkse kosten en het wooncomfort. Maar ook naar de aanpassingen die nodig zijn en de waarde van een aardgasvrije woning. Wethouder Ton Spek: "De gemeente stimuleert mensen om van het aardgas af te gaan. Daar zetten we rijkssubsidie voor in. We willen dat zoveel mogelijk woningeigenaren hiervan kunnen profiteren. Daarom gebruiken we de subsidie voor de oplossing met de laagste maatschappelijke kosten."

Duurzaam

Het warmtenet is het duurzame alternatief voor de cv-ketel. Eerder dan verwacht gaat het warmtenet in Sliedrecht van het aardgas af. Al in 2023 draait het namelijk op warmte die vrijkomt bij de slibverbrandingsinstallatie in Dordrecht. Deze warmte, die anders verloren gaat, wordt ingezet om woningen in Sliedrecht duurzaam te verwarmen. Over een jaar of vijf is er ook een aardwarmtebron om het warmtenet te voeden.

VvE-voorzitter Pieter 't HartVvE-voorzitter Pieter 't Hart bij de flat aan de Sperwerstraat

De woningeigenaren van Sperwerstraat 1-80 stappen over op het warmtenet. Een meerderheid van de Vereniging van Eigenaren heeft dit besloten.