Spring naar inhoud
3 december 2020

Ton Spek vraagt nog even geduld

We zijn alweer zo’n twee jaar onderweg met het project Sliedrecht-Oost Aardgasvrij. In de grond wordt volop gewerkt. Maar van de plannen om particuliere woningen aardgasvrij te maken, merkt u een stuk minder. Ik zie dat mensen ongeduldig worden. Waarom duurt het zo lang? Wanneer komt de gemeente met een concreet aanbod?


Ik kan mij dat ongeduld goed voorstellen. We hebben er destijds voor gekozen om woningeigenaren al vroeg bij het project te betrekken. Zodat u écht mee kunt praten en er ruimte is voor uw  invloed. Maar dat die ruimte er is, betekent ook dat er nog veel niet duidelijk is. Daarom hebben we aan het begin benadrukt dat dit een project van lange adem is. En dat we woningeigenaren pas na 2020 vragen te kiezen voor een eventuele overstap naar aardgasvrij.


In de afgelopen jaren is er veel gebeurd. Er zijn bewonersbijeenkomsten, -enquêtes en webinars geweest en woningscans gedaan. Hierdoor hebben we nu een veel beter beeld van de gevolgen en kosten van het aardgasvrij maken van woningen. En hoe we de subsidie die we hebben gekregen het beste kunnen inzetten; op zó'n manier dat de overstap naar aardgasvrij haalbaar is voor zoveel mogelijk mensen.


Vanaf januari gaan we de buurten in. Dan gaan we met woningeigenaren in gesprek over een concreet aanbod. Daarin leggen we precies vast wat er in huis moet gebeuren op weg naar aardgasvrij, wat dat kost en hoeveel subsidie u daarbij kunt krijgen. Op basis daarvan kan iedereen zelf de keuze maken: gebruik ik de subsidie of niet?


Ik besef dat we in dit project veel van u vragen. Met de overlast van de werkzaamheden. Met de onzekerheden. Toch vraag ik u om nog even vol te houden. Uiteindelijk doen we dit alles om van Sliedrecht-Oost een mooie, leefbare en duurzame wijk te maken.


Ton Spek, wethouder gemeente Sliedrecht

We zijn al zo’n twee jaar bezig met Sliedrecht-Oost Aardgasvrij. In de grond wordt volop gewerkt, maar hoe zit het met de plannen om particuliere woningen aardgasvrij te maken? Wanneer komt de gemeente met een concreet aanbod?