Spring naar inhoud
30 juni 2020

Terugblik webinars woningscans

Eind juni en begin juli zijn er drie online bijeenkomsten geweest over de woningscanrapporten. In deze rapporten staat per woningtype wat u kunt doen om uw huis aardgasvrij te maken. U kon de webinars vanuit huis volgen. Ruim 80 mensen hebben dit gedaan.

Haalbaar en betaalbaar

Wethouder Ton Spek had als welkomstwoord een videoboodschap. Hierin benadrukte hij dat de overstap naar aardgasvrij voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn. Vervolgens gaf projectleider Lucien van der Plaats uitleg over het hoe en waarom van aardgasvrij. Namens het Regionaal Energieloket lichtte Reinier Schneider de rapporten toe. Hij noemde vier belangrijke stappen die u kunt zetten: isoleren, ventileren, gebruik maken van de zon en duurzaam verwarmen.

Warmtenet

Daarna ging Jan-Paul Giskes van HVC in op een van de oplossingen voor duurzaam verwarmen: een aansluiting op het warmtenet. Uit de rapporten blijkt dat dit het voordeligste alternatief is. Het is veilig en makkelijk in gebruik en onderhoud. Maar het vraagt wel om aanpassingen aan leidingen en radiatoren. Vaak moet u een of meer radiatoren vergroten. Of u moet isolatiemaatregelen nemen. En: overstappen doet u met de buurt. Want het warmtenet komt er alleen als een ruime meerderheid van de inwoners meedoet.

Vragen of terugkijken?

Tijdens het webinar konden de aanwezigen vragen stellen via de chat. Zo werd er gevraagd naar groen gas als alternatief. Probleem is dat dit maar heel beperkt beschikbaar is. Verder wilden mensen weten wat je moet doen als je cv-ketel nu aan vervanging toe is. Het advies is om in afwachting van het warmtenet een ketel te huren of leasen. Er waren nog veel meer vragen en antwoorden. De belangrijkste verwerken we in de 'Vraag en antwoord' op deze website.
Heeft u de bijeenkomst voor uw buurt gemist? Geen probleem, u kunt deze webinars terugkijken. Vul het aanmeldformulier in en u ontvangt een link naar de juiste video!


Aanmeldlink terugkijken webinar 1 do. 18 juni
Aanmeldlink terugkijken webinar 2 di. 23 juni
Aanmeldlink terugkijken webinar 3 wo. 1 juliEind juni en begin juli zijn er drie online bijeenkomsten geweest over de woningscanrapporten. In deze rapporten staat per woningtype wat u kunt doen om uw huis aardgasvrij te maken. U kon de webinars vanuit huis volgen. Ruim 80 mensen hebben dit gedaan.