Spring naar inhoud
25 maart 2021

Stap voor stap naar duurzame toekomst

Je huis verduurzamen kan niet in één keer. Als het al praktisch zou kunnen, dan ontbreekt meestal het geld. Agnes van Dijk en haar gezin laten zien hoe je stap voor stap op weg gaat naar een toekomst zonder aardgas.

Jaren '60-woning

Agnes woont al jaren met haar man in Sliedrecht. In 2014 kochten ze een jaren ’60-woning in Sliedrecht-Oost. “Een fantastisch hoekhuis”, vindt ze. “We kijken uit op de Rembrandtlaan; er is dus altijd iets te zien. De kinderen, twee meiden en een jongen, kunnen lekker spelen op het schoolplein aan de overkant van de straat.” 

Isoleren en dubbelglas

Voordat ze verhuisden, lieten Agnes en haar man de vloer van de woning isoleren. Ook vervingen ze de meeste ramen voor dubbelglas. “In onze oude woning hadden we enkelglas”, blikt ze terug. “Dat maakte veel verschil. Hier komt veel minder kou binnen en hoef je dus minder te stoken.” 

Logisch moment

Stap voor stap nemen ze andere duurzame maatregelen. Ze kiezen hierbij logische momenten. “Toen we de zolder uitbouwden met een nokverhoging, hebben we bijvoorbeeld meteen het dak zo goed mogelijk geïsoleerd”, vertelt ze. “Tijdens de woningscan die we vorig jaar hebben laten uitvoeren, bleek daar nog wel warmte te vervliegen. Maar ja, de ruimte voor dakisolatie is in ons huis beperkt.”

Geen stroomkosten meer

Het Regionaal Energieloket deed de woningscan en rekende ook voor dat zonnepanelen zich snel terugverdienen. “Die hebben we toen meteen aangeschaft”, vertelt Agnes. “De energiejaarrekening heb ik nog niet binnen, maar ik denk dat we voor stroom ongeveer op nul uitkomen. Een mooie investering dus.” 

Niet verspillen

Overigens is dat niet per se waar het om draait. “Je doet niet alles alleen omdat het geld oplevert”, vindt ze. “We hebben ook gewoon onze verantwoordelijkheid voor de aarde. Ik ben helemaal niet zo zuinig aangelegd, maar ik vind het wel zonde om energie of water te verspillen. Bovendien: ik heb drie kinderen die ik een mooie toekomst gun. Daarom ben ik best bewust bezig met milieu en duurzaamheid.”

Subsidie

Verduurzamen is steeds de balans zoeken: je kunt immers niet alles tegelijk aanpakken. Wel is het slim om vooraf te bekijken of er misschien subsidie beschikbaar is. De familie Van Dijk heeft nog een aantal duurzame maatregelen op het verlanglijstje staan. “En we zijn benieuwd hoe het verder gaat met het aardgasvrij maken van onze wijk. Maar nu is eerst het schilderwerk binnen aan de beurt”, lacht Agnes.


Agnes van Dijk"Eerst isoleren en dubbelglas, daarna zonnepanelen... Zo werken we stap voor stap aan een duurzaam huis."

Je huis verduurzamen kan niet in één keer. Als het al praktisch zou kunnen, dan ontbreekt meestal het geld. Agnes van Dijk en haar gezin laten zien hoe je stap voor stap op weg gaat naar een toekomst zonder aardgas.