Spring naar inhoud
23 september 2021

Sperwerflat praat over warmtevoorziening

De eerste huurwoningen in de Vogelbuurt zijn al aangesloten op het warmtenet. Ook woningeigenaren denken na over aansluiting op het warmtenet. Bijvoorbeeld in de Sperwerstraat.

Vereniging van Eigenaren


Pieter 't Hart woont sinds 2014 in de Sperwerstraat, in de 10-hoogflat 1-80. Met zijn vrouw en zoontje heeft hij een fijne, rustige woning op de vierde verdieping. Pieter is voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VvE). "De VvE is er voor de eigenaren van de 74 koopwoningen in de flat", legt hij uit. "Namens de 6 huurwoningen spreekt Tablis Wonen mee. Als VvE regelen we onder andere het technisch beheer van de flat en de financiële administratie."

Cv-ketel toe aan vervanging


"Op dit moment levert een cv-installatie de warmte in onze flat", vertelt hij. "Een apparaatje op de radiatoren meet hoeveel warmte de verschillende huishoudens verbruiken. In de woningen is namelijk geen aparte cv-knop; je regelt de temperatuur met de knoppen van de radiatoren. De cv-ketel is al behoorlijk oud en heeft regelmatig zorg en aandacht nodig. Het is dus tijd voor vervanging. Tegelijkertijd wordt hier in de buurt het warmtenet aangelegd. De flats van Tablis Wonen stappen over en de leiding ligt letterlijk twee meter voor onze flat. Daarom hebben we contact gezocht met HVC en de gemeente over een mogelijke overstap naar het warmtenet."

Opties onderzoeken


De warmtevoorziening gaat alle bewoners van de flat aan. De VvE doorloopt daarom een uitgebreid traject. Pieter: "Begin september hebben we een startbijeenkomst gehad. We onderzoeken nu 3 mogelijkheden: een nieuwe cv-installatie aanschaffen, de gebruikte installatie van Sperwerstraat 81-160 overnemen of aansluiten op het warmtenet. Bij deze keuze spelen financiën een belangrijke rol. Maar er komt meer bij kijken. Voor aansluiting op het warmtenet zijn bijvoorbeeld meer aanpassingen in de woningen nodig." Als verkoper van warmtekrachtkoppeling-installaties heeft Pieter de nodige technische kennis, maar ook voor hem is het vergelijken van de opties ingewikkeld. Hij is daarom blij met het onafhankelijke adviesbureau, dat de VvE gaat helpen om de informatie begrijpelijk te maken en offertes te vergelijken. 

Samen weloverwogen beslissen


Tijdens de volgende bijeenkomst kunnen alle bewoners van de flat kennismaken met het warmtenet: wat is het, wat moet er globaal gebeuren aan de flat en de appartementen en wat zijn de kosten voor de bewoners? Daarna is er een avond over het vervangen van de cv-ketel. Eind dit jaar of begin 2022 valt de beslissing tijdens een vergadering voor alle VvE-leden. "Dat doen we volgens de regels van de VvE met een meerderheid van stemmen", legt Pieter uit. "Ik vind het vooral belangrijk dat mensen zich goed laten informeren. Zodat we met elkaar een weloverwogen beslissing kunnen nemen op basis van rationele argumenten. We doen er als bestuur dan ook alles aan om iedereen te betrekken. Zo hebben Rita Visser, de secretaris van de VvE, en ik de uitnodigingen voor de eerste bijeenkomst persoonlijk rondgebracht. We hebben een centraal e-mailadres voor vragen. Ook is er een werkgroep Warmtevoorziening, waarvan nog vier bewoners deel uitmaken. En via een speciale app kan iedereen eenvoudig meepraten."


Vragen of meer weten over de warmtevoorziening in Sperwerstraat 1-80? Mail naar sperwerstraatsliedrecht@outlook.com

Pieter t Hart SperwerflatDe eerste huurwoningen in de Vogelbuurt zijn al aangesloten op het warmtenet. Ook woningeigenaren denken na over aansluiting. Bijvoorbeeld in de Sperwerstraat.