Spring naar inhoud
9 februari 2024

Meters maken langs de Parallelweg

Als je onlangs over de Parallelweg hebt gereden, dan kan je ze niet gemist hebben. De witte leidingen voor de aanleg van het warmtenet tussen Sliedrecht en Dordrecht. Op het werkterrein naast het spoor worden 132 leidingen aan elkaar gelast tot twee leidingstrengen van 1200 meter. Die worden eind maart en half april onder de Merwede doorgetrokken naar HVC aan de Baanhoekweg


Leiding langs Parallelweg

Omleiding voor fietsverkeer
Het fietspad langs de Parallelweg is de enige locatie in Sliedrecht die lang genoeg is om de leidingstrengen kwijt te kunnen. Het fietsverkeer wordt daarom tot eind april tijdelijk omgeleid. Koert van Oosten, omgevingsmanager bij HVC: “De eerste route gaat via de Leyweg en is voor fietsverkeer met bestemming industrieterrein Nijverwaard. De tweede route is voor het doorgaande fietsverkeer en gaat langs de A15 (Tiendweg). Die hebben we speciaal voor de scholieren ingericht die dan eenvoudig en veilig via de Baanhoekbrug naar Dordrecht kunnen fietsen.” Ook de fietsers vanuit of naar Wijngaarden krijgen te maken met de werkzaamheden. Zij kunnen - via een korte omleiding door het tunneltje van de Ringersstraat - hun weg vervolgen.

65 lassen
De leidingen die voor de ‘Boring onder de Merwede’ gebruikt worden zijn anders dan die eerder gebruikt zijn voor het warmtenet. “Omdat er veel kracht nodig is om zo’n lange leidingstreng onder de grond door te trekken gebruiken we daarom ook sterkere leidingen met een stalen buitenmantel.
Voor iedere streng moeten we zo’n 65 lassen maken om de leidingen met elkaar te verbinden. Dat duurt zo’n 3 tot 4 uur per las en controleren we de kwaliteit van de las met geluidsgolven (NDO).”


Intrekoperaties
Nadat al de leidingen aan elkaar gelast zijn volgen er twee ‘intrekoperaties’. De eerste eind maart en de tweede half april Dan worden de leidingstrengen door de boorgaten getrokken. Beide operaties duren maximaal vier dagen: van maandag tot en met donderdag. Zo blijven het bedrijventerrein Nijverwaard, Sporthal De Basis en de Boaz-kerk in het weekend gewoon bereikbaar. Tijdens de intrekoperaties zijn Ouverture en de Parallelweg bij het station Baanhoek afgesloten voor het doorgaand verkeer. Er is dan een omleiding via Sliedrecht-Oost.

BouwappBlijf op de hoogte
Speciaal voor dit project maakt HVC gebruik van ‘de BouwApp’. Hierin vindt u onder andere informatie over de werkzaamheden en een animatiefilm met meer uitleg. Via de BouwApp kunt u ook eenvoudig vragen stellen.
De BouwApp is gratis te downloaden via de Google Playstore, App Store of via de bijgaande QR-code. Meer informatie over het project vindt u ook op www.hvcgroep.nl/warmtenet-sliedrecht.