Spring naar inhoud
21 juni 2021

Met de buurt op weg naar aardgasvrij

Koos Luijk (39) woont sinds een jaar of acht met zijn vrouw en inmiddels twee dochtertjes in De Horst. “Een fijne, rustige buurt”, vindt hij. Samen met andere woningeigenaren in de straat werkt hij aan een buurtplan voor de overstap naar aardgasvrij. “De eerste bijeenkomsten van de gemeente over Sliedrecht-Oost Aardgasvrij had ik gemist”, vertelt hij. “Gelukkig wees een buurman me er op. Want ik wil graag weten wat er gaat gebeuren en welke mogelijkheden ik heb.”

Buurtgroep

Daarom is Koos ook actief in de buurtgroep voor De Horst. De vijf leden van de buurtgroep zijn het aanspreekpunt voor bewoners en onderhouden het contact met de gemeente over het buurtplan. In dit plan zetten de bewoners de voor- en nadelen op een rij van drie mogelijkheden voor aardgasvrij wonen: aansluiten op het warmtenet, collectief aan de warmtepomp of ieder voor zich aan de slag. Als het buurtplan klaar is, maken de woningeigenaren hun eigen keuze.

Gezamenlijk plan

“Over elk scenario is een kennissessie gehouden”, legt Koos uit. “Hiervoor kon je vragen stellen via een app, maar als buurtgroep hebben we ook papieren vragenlijsten uitgedeeld. En we hebben zelf veel kritische vragen gesteld. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk mensen te betrekken, ook buren die misschien niet zo digitaal vaardig zijn. Want het gaat om een gezamenlijk plan.” 

Warmtenet beste aanbieding

De informatie uit de kennissessies geeft een duidelijk beeld van de mogelijke oplossingen, inclusief het kostenplaatje. “Financieel gezien is aansluiten op het warmtenet voor mij de beste aanbieding”, stelt Koos. “Daarmee ben ik nu dankzij subsidie voor 2000 euro klaar. Dat is natuurlijk wel een ander financieel plaatje dan voor isolatie en een warmtepomp. Maar je wilt wel weten wat de gevolgen zijn in jouw woning als je kiest voor het warmtenet.”

Woningscan geeft inzicht

Omdat elke woning anders is, heeft HVC aangeboden om vrijblijvende woningscans te doen in De Horst. Koos liet zo’n scan doen. “Er is onder andere gekeken of de verwarmingen in huis geschikt zijn. De vloerverwarming bij mij beneden is geen probleem. Op de eerste en tweede verdieping zijn misschien grotere radiatoren nodig. Voor mij hoeft dat eigenlijk niet, want we stoken boven nooit. Verder kan de warmte-unit voor het warmtenet op de plek komen waar nu de gasmeter hangt. Dat kost dus geen extra ruimte. Daarnaast zijn er aanpassingen nodig voor de leidingen.” Tijdens de scan is ook gekeken naar de isolatie van de woning. Koos krijgt nog een compleet rapport van de woningscan.

Kans niet laten schieten

De woningscan en de kennissessies hebben voor Koos veel verduidelijkt. De keuze is nu aan alle bewoners van De Horst. “Ik ben heel benieuwd wat men kiest”, zegt hij. “Uiteindelijk moeten we toch van het gas af, dus je moet je hoofd niet in het zand steken. Nu ligt er een mooi aanbod voor aansluiting op het warmtenet. Natuurlijk is het jammer als je bijvoorbeeld pas net een nieuwe cv-ketel hebt, zoals ik. Maar ik wil daar deze kans niet voor laten schieten.”


Koos Luijk met zijn gezin

Koos Luijk (39) woont sinds een jaar of acht met zijn vrouw en twee dochtertjes in De Horst. “Een fijne, rustige buurt”, vindt hij. Samen met andere woningeigenaren in de straat werkt hij aan een buurtplan voor de overstap naar aardgasvrij.