Spring naar inhoud
19 oktober 2021

In gesprek met de Vogelenzang

In de Vogelenzang staan 64 koopwoningen. Met de bewoners gaan we de komende tijd in overleg over het aardgasvrij maken van hun woningen. Ook hier is de subsidie van het rijk beschikbaar. Dit betekent dat de bewoners hun huis voor € 2.000 kunnen aansluiten op het warmtenet. Mensen die al elektrisch koken, betalen € 500. Op dit moment doet HVC technisch onderzoek naar hoe het warmtenet in de smalle straatjes kan passen.


Met een flink aantal bewoners heeft de gemeente al kennisgemaakt. Lucien van der Plaats en Jenneke Blanken, beiden van Sliedrecht-Oost Aardgasvrij, gingen bij hen thuis op bezoek. Wat hoorden zij zoal?

Veel vragen

“We worden overal hartelijk ontvangen. De mensen staan open voor zo’n kennismakingsgesprek. We praten heel vrijblijvend over hoe zij hier wonen en hoe zij hun buurt ervaren. En over de plannen van de gemeente om de woningen aardgasvrij te maken. Ook vragen we tips over hoe we samen kunnen werken aan de Vogelenzang Aardgasvrij. Ongeveer de helft van de mensen die we gesproken hebben, kookt al elektrisch of heeft zonnepanelen op het dak. We krijgen bijvoorbeeld vragen over de isolatie van hun woning en de kosten. En hoe lang zij in de rommel zitten als ze overgaan op het warmtenet. Die vragen gaan we allemaal beantwoorden de komende tijd.”

Wel of niet warmtenet is eigen keuze

Ook zijn de mensen benieuwd wat zij zelf moeten betalen en wat onder de subsidie valt. Het antwoord is eenvoudig. Mensen betalen zelf een eigen bijdrage van € 2.000 of € 500. Alles wat nodig is om de woning comfortabel te verwarmen en altijd genoeg warm water te hebben, betaalt de gemeente met de subsidie. Denk aan andere radiatoren en leidingen. Of soms ook meer isolatie. We zetten de subsidie alleen in voor het warmtenet. Want uit onderzoek is gebleken dat dit de meest betaalbare manier is om de wijk aardgasvrij te krijgen. Maar natuurlijk is iedereen vrij in de keuze om wel of niet aan te sluiten op het warmtenet.

Meedenkers in buurtgroep

“We vinden het belangrijk om met bewoners in overleg te gaan op de manier die past bij de Vogelenzang. Heel fijn als ook hier weer een buurtgroep gaat meedenken, zoals in De Horst en in de Sperwerstraat 1-80. Dit is een groepje bewoners dat meekijkt met onze aanpak. Ze zijn eigenlijk de ogen en oren van de buurt voor dit onderwerp. Er zijn al wat bewoners in de Vogelenzang die hier interesse voor hebben. Heel fijn om zulke meedenkende, kritische mensen te hebben. Het proces wordt er alleen maar beter door!”


Meer weten? Mail naar duurzaamwonen@sliedrecht.nl


Vogelenzang


De komende tijd overleggen we met woningeigenaren in de Vogelenzang over aardgasvrij wonen. Ook hier is subsidie van het rijk beschikbaar. HVC doet nu technisch onderzoek naar hoe het warmtenet in de smalle straten past.