Spring naar inhoud
15 februari 2021

"Ik wil de aarde graag netjes achterlaten"

Isoleren en elektrisch koken zijn al jarenlang vanzelfsprekend voor Joop van den Dool. En binnenkort vervangt hij zijn aardgasketel voor een elektrische. Hij wil dus duidelijk van het aardgas af. Zijn belangrijkste reden: wij zijn verantwoordelijk voor het behoud van Gods mooie schepping. 

Veilig en efficiënt op inductie

Joop van den Dool is geboren en getogen in Sliedrecht en werkte jaren bij Installatiebouw Van der Leun. Hij hield zich vooral bezig met de elektrische installaties van baggerschepen. Na zijn pensionering was Joop jarenlang vrijwilliger bij stichting De Hoop en gaf op scholen voorlichting over verslaving. Na het overlijden van zijn vrouw bleef Joop wonen in hun eengezinswoning uit 1979 in Sliedrecht-West. "Ik bezuinig hier al jaren op gasgebruik", vertelt hij. "Met kleine dingen zoals ledverlichting, tochtstrips bij ramen en deuren en rolluiken. Maar ook elektrisch koken, waarvan 25 jaar op een inductiekookplaat. Dat heeft veel voordelen. In de eerste plaats is het veiliger. Zeker met kleine kinderen en voor oude mensen is koken op gas brandgevaarlijk. Daarnaast is koken op inductie efficiënter: alle warmte gaat via de bodem in de pan. Er gaat dus geen warmte verloren door vlammen langs de pan. Verder is een inductieplaat makkelijk schoon te houden. De mijne ziet er nog steeds als nieuw uit. Eigenlijk snap ik niet dat er nog gasstellen verkocht worden!"

In fases

Uiteindelijk wil Joop van den Dool helemaal van het gas af. "Ik heb daar een plannetje voor gemaakt in fases", legt hij uit. "Inmiddels heb ik overal in huis dubbelglas, dat ik nog ga vervangen door HR++ glas. Ik heb isolatie laten aanbrengen onder de vloer en op het dak. De ruimte in de spouwmuur is helaas te klein voor isolatie. Vloerverwarming heb ik al 40 jaar. De volgende stap is het vervangen van mijn aardgasketel door een elektrische cv-ketel. Ik moet dan wel de meterkast laten aanpassen naar 3 x 25 Ampère. En omdat een elektrische ketel veel stroom verbruikt, wil ik graag zonnepanelen op het dak." Voordeel van een elektrische cv-ketel boven het warmtenet vindt Joop: "Met elektriciteit heb ik zelf in de hand welke leverancier ik kies. En met zonnepanelen kun je besparen op de kosten." 

Bewust leven

Joops kinderen vinden het soms wel een beetje raar dat hij als 80-plusser zoveel investeert in duurzame maatregelen. "Maar ik vind het gewoon leuk. Ik leef bewust, heb bijvoorbeeld de auto weg gedaan en doe alles op de fiets. Dat is nog gezond ook. Bovendien wil ik de aarde graag netjes achterlaten. Je moet niet wegkijken van de gevolgen van de klimaatverandering." Daarnaast vindt hij het verschrikkelijk hoe Nederland de Groningers in de kou laat staan met de aardbevingsschade. En afhankelijk worden van gas uit Rusland wil hij al helemaal niet. Dus zegt hij: "Wees niet laks, ga van het aardgas af."


Joop van den Dool


"Koken op inductie is veilig, efficiënt én makkelijk schoonhouden"

Isoleren en elektrisch koken zijn al jaren vanzelfsprekend voor Joop van den Dool. En binnenkort vervangt hij zijn aardgasketel voor een elektrische. Hij wil duidelijk van het aardgas af. Lees waarom en hoe hij dit doet!