Spring naar inhoud
13 september 2023

Groen licht voor particulieren

Meer dan honderd woningeigenaren kiest voor warmtenet

In Sliedrecht-Oost maken in 2024 ruim honderd woningeigenaren hun woning aardgasvrij. Zij stappen over op het warmtenet. Het gaat om de appartementen in de Sperwerflat en woningen in de Vogelenzang en De Horst. De contracten hiervoor zijn nagenoeg rond.

Hiervoor wordt de subsidie Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van het Rijk ingezet. De gemeente Sliedrecht heeft deze subsidie gekregen om een start te maken met het aardgasvrij maken van een buurt of wijk. Onder de subsidie vallen alle noodzakelijke kosten om de woning comfortabel te verwarmen en van voldoende warm water te voorzien. De bewoners betalen een eigen bijdrage van € 2.000 of € 500 als zij al elektrisch koken.

Vertraging besluitvorming door prijsstijgingen

Vorig jaar hadden de bewoners hun keuze al gemaakt. Toch duurde het nog een tijdje voordat zij zekerheid hadden over de aansluiting op het warmtenet. Door de enorme prijsstijgingen in de energie- en bouwsector kwam de financiering namelijk onder druk te staan. De kosten van de aansluiting en de werkzaamheden in de woning waren fors hoger geworden dan was begroot bij de start van het project. Inmiddels is duidelijk dat alle noodzakelijke werkzaamheden gefinancierd kunnen worden.

Nu ook verder met herinrichting

"Samen met HVC en andere bouwpartners hebben we het afgelopen half jaar alles op alles gezet om verder te kunnen met de verduurzaming van dit deel van Sliedrecht. Ik ben erg blij dat dit gelukt is en dat de woningeigenaren hun huis duurzaam gaan verwarmen", aldus Ton Spek, wethouder Wonen en Duurzaamheid. "Zodra het warmtenet in de wijk is aangelegd kunnen we ook verder met de herinrichting van de straten, wat hoog nodig is."


Wat gebeurt er in de woningen?

Naar verwachting sluiten we de woningen in 2024 aan op het warmtenet. Voor die tijd worden de woningen aangepast. Vrijwel in elke woning worden er radiatoren vervangen of bijgeplaatst. Wie nog op gas kookt, krijgt een inductie kookplaat en een basispannenset. Verder worden de cv-ketel, de gasmeter en gasleidingen verwijderd en komt er een warmte-unit op de begane grond. De woning en tuin worden weer netjes opgeleverd.

Duurzame warmtebron

Het warmtenet draait tijdelijk nog op aardgas, maar maakt naar verwachting eind 2024 de overstap naar de warmte die vrijkomt bij het drogen van rioolafval. Op termijn als er voldoende aansluitingen zijn gerealiseerd zal de aansluiting naar aardwarmte worden gemaakt.


Woningen De Horst