Spring naar inhoud
22 september 2020

Energiecoach helpt u besparen

In augustus is een enthousiaste groep vrijwilligers in Sliedrecht gestart met de opleiding tot energiecoach. Zij helpen u straks graag bij het verduurzamen van uw woning en zo energie te besparen. Dat is een goede stap op weg naar aardgasvrij wonen.

Energiezuinig

Jan Hommes is één van de Sliedrechtse energiecoaches. Een half jaar geleden kwam hij uit Nieuwegein in Sliedrecht wonen. Na een carrière als onder meer inkoopcoördinator en werkvoorbereider is hij al vele jaren actief als vrijwilliger. Zo hielp hij al veel mensen met hun financiële administratie. En als docent van Digisterker maakt hij cursisten wegwijs in de digitale overheid. Ook in Sliedrecht gaat hij weer graag aan de slag als vrijwilliger. 

Jan heeft het grootste deel van de opleiding achter de rug en heeft zin om te beginnen als energiecoach. "Ik heb veel bijgeleerd over de mogelijkheden om je huis energiezuiniger te maken", vertelt hij. "Dat begint met goede isolatie. Kleine maatregelen, zoals  radiatorfolie of een waterbesparende douchekop kunnen al helpen. Voor sommige maatregelen kun je subsidie krijgen. Of een gunstige lening afsluiten. Ook daar weet ik meer over. Net als over de alternatieven voor een cv-ketel, van warmtenet tot warmtepomp." 

Onafhankelijk

De energiecoaches zijn onafhankelijk. Ze proberen dus niks te verkopen. Jan Hommes: "We inventariseren en adviseren. Met praktische tips helpen we mensen op weg. De kunst is om zo goed mogelijk in te spelen op de behoefte van de woningeigenaar. Iedere situatie is anders. Daarom kijk ik niet alleen naar de woning, maar ook naar de samenstelling van het huishouden. Of hoe lang iemand nog in zijn of haar huis denkt te wonen. Daarnaast verschilt de warmtebehoefte per persoon. Samen zetten we al die feiten op een rij. Op basis daarvan geef ik een advies. Als de bewoner daarmee verder kan, ben ik tevreden." 

Het Nieuwe Wonen

Het Nieuwe Wonen zorgt dat de opleiding en inzet van energiecoaches goed verloopt. Projectondersteuner Peter van Mersbergen vertelt: "Het Nieuwe Wonen draait om optimaal gebruikmaken van technische mogelijkheden om je energiebehoefte te verlagen, met behoud van comfort. We zetten energiecoaches in om mensen hierbij te helpen. In deze regio zijn zo'n 35 coaches actief. Dat zijn allemaal onafhankelijke vrijwilligers. We zijn dus niet gebonden aan commerciële partijen."

Gratis keukentafelgesprek

Elke energiecoach krijgt een gratis opleiding, verzorgd door MilieuCentraal. In zes bijeenkomsten krijgen ze informatie van diverse deskundigen. Bijvoorbeeld van het Regionaal Energieloket en HVC. Vervolgens gaan ze op pad. Peter: "We nodigen inwoners uit voor een gratis keukentafelgesprek met een energiecoach. Je kunt dan contact opnemen om een afspraak te maken. Dat kan overdag of 's avonds. Natuurlijk houden de energiecoaches rekening met de coronamaatregelen. Een gesprek kan ook digitaal. Het is dan wel handig om vooraf informatie door te geven over bijvoorbeeld je woning en energieverbruik."

Uitnodiging

Benieuwd hoe u uw woning energiezuiniger kunt maken? Er valt binnenkort een uitnodiging bij u in de brievenbus. Nu al belangstelling? Neem gerust contact op met Het Nieuwe Wonen: telefoonnummer 0345 254030 of info@hetnieuwewonen.org. Nieuwe energiecoaches zijn trouwens nog steeds welkom!


Foto Jan HommesJan Hommes heeft er zin in om aan de slag te gaan als energiecoach

In augustus is een enthousiaste groep vrijwilligers in Sliedrecht gestart met de opleiding tot energiecoach. Zij helpen u straks graag bij het verduurzamen van uw woning.