Spring naar inhoud
18 augustus 2022

Energie besparen in de zomer

Heeft u de campagne ‘Zet ook de knop om’ van de Rijksoverheid al gezien? Dit is een landelijke campagne om huishoudens en ondernemers met praktische besparingstips te stimuleren om op korte termijn energie te besparen. Door ook in de zomer de knop om te zetten, verbruikt u minder energie en bespaart u geld. Tot slot helpt u het milieu een handje. 

Tips voor de zomer

 • TIP 1 : Houd de zonwering overdag omlaag
  Wist u dat huizen langer koel blijven als zonwering aan de buitenkant van het huis geplaatst worden? Dit werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant. Zo hoeft de ventilator of airco minder aan. Dat scheelt energie en geld. Ook planten tegen of rondom een huis zorgen voor verkoeling.

 • TIP 2: Gebruik een ventilator in plaats van airconditioning
  Gebruik een ventilator om af te koelen wanneer het binnen te warm wordt. Dit verbruikt minder energie dan een airco. Zet ook in de avond de ramen open. Dit helpt uw huis af te koelen.

 • TIP 3: Niet langer dan 5 minuten douchen
  Bespaar geld door niet te lang te douchen. 80% van uw warmwatergebruik stroomt door uw douchekop namelijk. Installeer ook eens een waterbesparende douchekop.

 • TIP 4: Droog de was aan de waslijn
  Droog uw was aan de waslijn in de zon in plaats van in de wasdroger. De was droogt gratis en op een energiezuinige manier. Droogt u de was binnen? Zet dan een raam open. Op deze manier wordt de lucht niet te vochtig.

Meer energie besparen

Kijk voor meer tips om energie te besparen op de website van het Regionaal Energieloket.

Ook in de zomer kunt u energie besparen. Tips voor een lagere energierekening.