Spring naar inhoud
26 januari 2021

De Horst aan de slag met buurtplan

Begin februari gaat De Horst als eerste buurt in Sliedrecht-Oost aan de slag met een buurtplan voor de overstap naar aardgasvrij. Hiermee zoeken woningeigenaren de beste oplossing voor hun buurt. Verschillende subsidies moeten de overstap zo voordelig mogelijk maken.

Toekomst zonder aardgas

Sliedrecht-Oost is de eerste wijk in Sliedrecht die op weg gaat naar een toekomst zonder aardgas. Het warmtenet speelt hierbij een belangrijke rol. Maar er zijn ook andere oplossingen om aardgasvrij te wonen, zoals een warmtepomp. In het buurtplan gaan de bewoners zelf de voor- en nadelen op een rij zetten van de mogelijkheden. Zo proberen ze te komen tot een gezamenlijke oplossing. Als het buurtplan klaar is, hebben de woningeigenaren alle informatie om hun eigen keuze te maken. Inclusief een overzicht van de kosten én een aanbod van de gemeente Sliedrecht.

Subsidie

De gemeente heeft van het rijk subsidie gekregen voor het Programma Aardgasvrije Wijken in Sliedrecht-Oost. Dit geld gebruikt de gemeente om de overstap naar aardgasvrij betaalbaar te maken. De subsidie gaat gericht naar buurten die volledig van het aardgas willen afstappen. Als het buurtplan klaar is, doet de gemeente een aanbod voor een betaalbare overstap. Los daarvan kunnen woningeigenaren zelf een investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen bij het rijk. Deze subsidie geldt voor aansluiting op een warmtenet, aankoop van een warmtepomp of zonneboiler en voor isolatiemaatregelen.

Online startbijeenkomst

Alle bewoners van De Horst hebben een uitnodiging gehad voor een online startbijeenkomst over het buurtplan op 4 februari. Zij kunnen zich aanmelden via duurzaamwonen@sliedrecht.nl. Stap voor stap komen daarna de andere buurten in Sliedrecht-Oost aan de beurt. Bij het bepalen van de volgorde kijkt de gemeente onder andere naar de ligging ten opzichte van het warmtenet en de planning van werkzaamheden in de wijk.

Begin februari gaat De Horst als eerste buurt in Sliedrecht-Oost aan de slag met een buurtplan voor de overstap naar aardgasvrij. Hiermee zoeken woningeigenaren de beste en voordeligste oplossing voor hun buurt.