Spring naar inhoud
23 maart 2022

Column Ton Spek - Energierekening

Het zal niemand zijn ontgaan dat de energiekosten enorm zijn gestegen. Dat levert veel frustratie op. Ik begrijp dat volkomen. Niemand zit er op te wachten, maar alles wordt duurder: van gas, elektriciteit en benzine tot de dagelijkse boodschappen. 


Hoe komt het dat ook de kosten voor het warmtenet zijn gestegen? Het warmtenet in Sliedrecht draait de komende twee, drie jaar nog op een tijdelijke centrale met aardgas. En ook als het warmtenet helemaal duurzaam is, blijven we nog voor een klein deel afhankelijk van aardgas. Bijvoorbeeld om in de winter bij te springen als het erg koud is. Daarnaast is er elektriciteit nodig om de warmte naar de gebouwen te transporteren en ook dat is duurder geworden. Gelukkig zien we dat de meeste warmteleveranciers hun warmtetarieven voor 2022 minder snel laten stijgen dan de gastarieven. HVC zit dit jaar 27% onder de maximale prijs die zij wettelijk mag vragen. En daarmee onder het gemiddelde gastarief in Nederland. Hoewel alle energieprijzen dus flink gestegen zijn, is de prijs voor warmte uit een warmtenet wel het minste gestegen.


Dat neemt niet weg dat de (energie)-armoede toeneemt. De landelijke overheid verzacht dit een klein beetje door de energiebelasting voor iedereen te verlagen met € 400,-. U krijgt dit automatisch verrekend via uw elektriciteitsrekening. De gemeente legt hier onder voorwaarden € 200,- bij vanuit het gemeentefonds. Dit zijn natuurlijk nog geen blijvende oplossingen. Ik verwacht dat er op termijn meer geld beschikbaar komt, ook voor mensen die hun woningen isoleren en zo hun energierekening omlaag brengen. Zelfs met kleine maatregelen kan iedereen geld besparen. Zet bijvoorbeeld de thermostaat lager als er niemand thuis is. Het lijkt er steeds meer op dat verduurzaming geen luxe is, maar een goede manier om geld te besparen op energiegebruik.

Niemand zit er op te wachten, maar alles wordt duurder: van gas, elektriciteit en benzine tot de dagelijkse boodschappen. Hoe komt het dat ook de kosten voor het warmtenet zijn gestegen?