Spring naar inhoud
21 juni 2022

Column Ton Spek - Duurzaam verder!

Na de gemeenteraadsverkiezingen is op 10 mei het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Sliedrecht ge├»nstalleerd. Ik vind het fijn dat ik weer deel mag uitmaken van dit college! Ik heb mij de afgelopen jaren met veel plezier ingezet voor duurzaamheid. En ik ben blij dat dit onderwerp mij ook in deze nieuwe bestuursperiode weer is toevertrouwd. 


Duurzaamheid is geen gemakkelijke portefeuille. Terugkijkend zie ik verdeelde meningen over aardgasvrij wonen en het warmtenet. Ik zie ook de langdurige overlast die werkzaamheden in de wijk veroorzaken. En we zijn nog niet klaar. De straten moeten op veel plekken nog een keer open, voordat we ze netjes kunnen inrichten. Samen met onze partners in de energietransitie moeten we op zoek naar manieren om de doorlooptijd en overlast van werkzaamheden flink terug te brengen. Dat neem ik zeker mee in mijn volgende termijn als wethouder. 


Er staat nog veel te gebeuren. Tegelijkertijd zie ik waarvoor we dit allemaal doen. De aanleg van het warmtenet krijgt steeds verder vorm. In Sliedrecht-Oost zijn er al ruim 1.000 woningen op aangesloten. En dit aantal neemt steeds verder toe. Bovendien kunnen we het warmtenet over ongeveer een jaar al voorzien van duurzame warmte. Namelijk restwarmte uit de slibverbrandingsinstallatie in Dordrecht, die anders verloren gaat. Hierdoor hoeven we niet te wachten op aardwarmte. De komende jaren gaan we wel verder met die plannen voor geothermie. 


Er komt nu ook meer geld van het Rijk. Hiermee kunnen we als gemeente inwoners helpen om hun woning zo snel mogelijk te verduurzamen. Dat doen we bijvoorbeeld met subsidies. Of met centrale inkoop- acties en duurzaamheidsleningen waar dat nodig is. Zodat iedereen op termijn zijn of haar energierekening omlaag kan brengen. En stappen kan zetten naar een aardgasvrije woning. 


Ik ben dus blij dat ik verder mag als wethouder Duurzaamheid. Samen met u bouw ik enthousiast en gemotiveerd verder aan een duurzame toekomst voor Sliedrecht! 


Ton Spek, wethouder duurzaamheid

Duurzaamheid is geen gemakkelijk onderwerp en de meningen zijn soms verdeeld. Toch is Ton Spek blij dat hij verder mag als wethouder duurzaamheid.