Spring naar inhoud
25 maart 2021

Column Subsidiepotten

Ton Spek

Vorig jaar nam het college een belangrijk besluit over de rijkssubsidie voor aardgasvrij wonen. We stellen deze subsidie beschikbaar aan woningeigenaren in Sliedrecht-Oost, die hun woning aardgasvrij willen maken met een warmtenetaansluiting. Zij zouden hiervoor dan vierduizend euro betalen. De overige noodzakelijke kosten om de woning aardgasvrij te maken, vergoedt de subsidie. Een collegebesluit waar ik helemaal achter sta. Maar er zijn ook nog best wat kanttekeningen.


De totale kosten voor het aardgasvrij maken van een woning komen in de buurt van de twintigduizend euro. Als je dat bedenkt, is een eigen investering van vierduizend euro best een mooi aanbod. Tegelijkertijd is het nog steeds veel geld. Bovendien is de subsidiepot te klein om alle woningeigenaren in Sliedrecht-Oost dit aanbod te doen. Ik was dan ook blij verrast toen ik een paar weken na het collegebesluit hoorde over een uitbreiding van een landelijke subsidie. Het gaat om de ‘investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE). Hiermee krijgen woningeigenaren subsidie als zij hun woning aardgasvrij maken met een warmtenetaansluiting.


Dat biedt een kans om de eigen investering van woningeigenaren nóg verder naar beneden te brengen. Eenvoudig door de verschillende subsidies te combineren! Zoals u in het artikel voorop deze nieuwsbrief al kon lezen, betaalt u zo nog maar maximaal tweeduizend euro. En kookt u al elektrisch? Dan is vijfhonderd euro al voldoende. Op die manier willen we zoveel mogelijk mensen de kans bieden om over te stappen. Tegen een zo laag mogelijke investering en met zo min mogelijk gedoe.


Ton Spek, wethouder gemeente Sliedrecht

Vorig jaar besloot het college de rijkssubsidie voor aardgasvrij wonen beschikbaar te stellen aan woningeigenaren in Sliedrecht-Oost. Inmiddels is er nóg een subsidie beschikbaar. Zo betaalt u in totaal 2000 euro voor een overstap naar het warmtenet.