Spring naar inhoud
4 oktober 2022

Column - Goed nieuws én zorgen

We zijn ruim drie jaar onderweg met het project Sliedrecht-Oost Aardgasvrij. Het hoofdnet voor het warmtenet in de wijk ligt er en de eerste 1000 woningen van Tablis Wonen zijn aangesloten. Daarnaast is de VvE Sperwerstraat 1-80 druk bezig met voorbereidingen om hun flat aardgasvrij te maken. Verder is de gemeente in gesprek met woningeigenaren in De Horst en Vogelenzang over aansluiting op het warmtenet. Ongeveer 40 huishoudens willen gebruik maken van ons aanbod hiervoor.


Ik ben erg blij met die aantallen. We zien – ongetwijfeld ook door de enorm gestegen gasprijzen – een kentering. Drie jaar geleden reageerden woningeigenaren nog weinig enthousiast op het idee om hun woning aardgasvrij te maken. Nu bellen ze steeds vaker uit zichzelf naar de gemeente om te vragen wanneer het warmtenet bij hen komt.


Goed nieuws dus, maar tegelijkertijd ook zorgen. Onder andere omdat het geld dat we van het Rijk hebben gekregen, minder waard is geworden. Materialen en werkzaamheden om woningen aan te passen, kosten fors meer dan drie jaar geleden. En de prijsstijgingen zijn nog niet voorbij. Hierdoor kunnen we met de rijkssubsidie minder woningen van het gas halen dan we eerst dachten. Uiteindelijk krijgen dus minder mensen in Sliedrecht-Oost een aanbod van de gemeente.


Om toch zoveel mogelijk huishoudens te helpen, gaan we eerst naar de buurten waar de kosten voor het aardgasvrij maken het laagst zijn. Dat zijn de buurten waar toch al een wijkwarmtenet komt voor huurwoningen. Zoals De Horst en Vogelenzang. Zolang er geld zit in de subsidiepot, starten we in nieuwe buurten. 


En als de pot leeg is? We vinden dat iedereen de kans moet krijgen om op een betaalbare manier van gas af te gaan. Daarom blijven wij ons als gemeente hard maken voor de nodige middelen vanuit het Rijk.


Ton Spek, wethouder Duurzaamheid

Ton Spek is blij met de interesse in het warmtenet. Maar maakt zich zorgen om de prijsstijgingen. Iedereen moet betaalbaar van gas af kunnen.