Spring naar inhoud
2 februari 2021

Budgetneutraal van het gas af

Bert van Herwaarden heeft altijd 'in het vastgoed' gewerkt. Hij zag jaren geleden al dat gebruikers van een gebouw vaak enorme bedragen kwijt waren aan energiekosten. Dat moest toch anders kunnen. Als energiecoach adviseert hij mensen nu hoe ze energie kunnen besparen. 


Bert groeide op in Hardinxveld-Giessendam, maar zijn wortels liggen in Sliedrecht. Hij woont alweer jaren in het dorp. Na diverse koopwoningen heeft hij nu een huurhuis. Ook daar kiest hij er bewust voor om zuinig te zijn met energie. 

Warme voeten

"Toen we dit jaren '70-huis betrokken, moesten we 350 euro per maand betalen voor gas en energie", blikt hij terug. "Dat vond ik veel te veel. Daarom hebben we de vloeren geïsoleerd. Dat scheelde heel veel. En als je warme voeten hebt, voelt het in huis meteen behaaglijk. Daarom kon de thermostaat naar 19 in plaats van 21 graden." 


Energierekening van 350 naar 125 euro

"Ook op andere manieren hebben we ons gedrag aangepast", gaat Bert verder. "Ik heb bijvoorbeeld de ketel afgesteld op een lagere temperatuur. Want waarom moet er water van 80 graden uit de douche komen? Daar moet je toch weer koud water bij mengen." De maatregelen van Bert en zijn gezin hadden effect. En hoe! In plaats van 350 euro bedraagt de energierekening nog maar 125 euro per maand.

Energiecoach

Afgelopen najaar volgde Bert een cursus tot energiecoach. "Want wat is er nu leuker dan kennis delen?" vindt hij. "Met mijn bouwkundige achtergrond wist ik al veel over isoleren en energie besparen in woningen en andere gebouwen. Maar je leert altijd weer nieuwe dingen. Ik wil ook nog graag een cursus 'waterzijdig inregelen' doen. Door de cv-installatie in balans te brengen, voorkom je dat het op de ene plek in huis te warm is en ergens anders te koud."

Brede en kritische blik

Als energiecoach gaat Bert op pad om inwoners te adviseren hoe ze energie kunnen besparen. Dat is de eerste stap naar aardgasvrij. "Budgetneutraal van het gas af. Dat is mijn motto", zegt Bert. Hij heeft dan ook een brede en kritische blik. "Je kunt niet verwachten dat mensen hoge kosten maken voor de overstap naar aardgasvrij. Maar zuinig omgaan met energie is voor iedereen haalbaar en betaalbaar. Alleen al door je gedrag wat aan te passen, kun je veel besparen."


Bert van Herwaarden

"Door vloerisolatie én ons gedrag aan te passen, ging de energierekening van 350 naar 125 euro!"
Benieuwd naar de tips van een energiecoach voor úw woning? Neem gerust contact op voor een gratis adviesgesprek. Bel 0345 254030 of mail info@hetnieuwewonen.nl.

Bert van Herwaarden zag jaren geleden al dat mensen vaak enorme bedragen kwijt waren aan energiekosten. Dat moest toch anders kunnen. Als energiecoach adviseert hij nu hoe u energie kunt besparen.