Spring naar inhoud
30 juni 2021

Bewoners De Horst maken energiekeuze

Bewoners van De Horst kunnen vanaf 1 juli doorgeven of zij hun woning duurzaam willen gaan verwarmen met het warmtenet of op een andere manier. De Horst maakt deel uit van het project Sliedrecht-Oost Aardgasvrij. De afgelopen maanden hebben bewoners en gemeente, met inzet van het Regionaal Energieloket en HVC, drie mogelijkheden onderzocht om aardgasvrij te worden.


Het gaat hierbij om aansluiting op het warmtenet, gezamenlijk kiezen voor de warmtepomp of alles de komende jaren zelf regelen. Er waren kennissessies, veel huis-aan-huis informatie en bewoners konden een vrijblijvende woningopname laten doen. Daarmee krijgen zij inzicht in wat aansluiting op het warmtenet betekent voor hun woning. Bijna de helft van de 46 woningeigenaren heeft een afspraak gemaakt voor zo'n woningopname.

Gunstig aanbod

Het resultaat van dit alles is een overzicht met per scenario de feiten op een rij: wat kost het, wat betekent het voor de woning, wat doet het met wooncomfort, hoe duurzaam is het, hoeveel moet je zelf regelen, welke keuzevrijheid en zekerheid heb je? Uit eerdere studies blijkt dat aansluiting op het warmtenet de beste en meest betaalbare optie is. Daarom heeft de gemeente besloten om deze optie aantrekkelijker te maken met een flinke subsidie. Ton Spek, wethouder Duurzaamheid: "We hebben vanuit het landelijke programma proeftuinen aardgasvrije wijken (PAW) een bijdrage ontvangen van € 3,85 miljoen. Daarmee kunnen we de mensen een mooi aanbod doen. Als zij kiezen voor aansluiting op het warmtenet, betalen zij nu € 2.000. Mensen die al elektrisch koken, betalen zelfs maar € 500. De overige kosten voor aansluiting en aanpassingen in en rond het huis (gemiddeld € 22.500 per woning) betaalt de gemeente uit de subsidiepot.” 


De keus is nu aan de bewoners van De Horst, aldus de wethouder. “Hoe en in welk tempo mensen hun woning aardgasvrij maken, is hun eigen keuze. Dat kan bijvoorbeeld ook met een warmtepomp. Alleen zijn de kosten dan vele malen hoger. Omdat je je huis dan heel goed moet isoleren, kan dat oplopen tot € 39.000. "

Betaalbaar aanbod belangrijk voor tevredenheid bewoners

De aanpak in De Horst sluit aan bij de uitkomsten van een PDF-bestandlandelijk bewonerstevredenheidonderzoek. Dat is in januari gehouden onder zeven gemeenten die meedoen aan het  PAW-programma. Zo'n 200 inwoners van Sliedrecht-Oost (ongeveer 8%) hebben hiervoor vragen beantwoord over de wijkaanpak, mogelijkheden om mee te denken, de rol van de gemeente en het aanbod om aardgasvrij te worden. Uit het onderzoek blijkt dat een goed participatieproces essentieel is voor de tevredenheid. Ook betaalbaarheid, duidelijkheid over het aanbod en regelmatig informeren is van belang. Landelijk geven de meeste bewoners de aanpak een cijfer tussen de 5 en 8. In onze gemeente was dit cijfer iets lager, zo blijkt uit de PDF-bestandrapportage van Sliedrecht


Wethouder Spek: "Ik begrijp dit wel, het is ook wat ik in gesprekken met bewoners hoor. Gelukkig kunnen we nu veel meer duidelijkheid bieden dan in januari. En we hebben nu een concreet aanbod dat voor de meeste mensen betaalbaar is. Ook hebben we in De Horst een aanpak gekozen waarbij bewoners een belangrijke rol spelen. Dit zetten we na de zomer voort in de Vogelenzang."


Bewoners van De Horst kunnen vanaf 1 juli doorgeven of zij hun woning duurzaam willen gaan verwarmen met het warmtenet of op een andere manier.