Spring naar inhoud
28 juli 2022

Aardgasvrij en het warmtenet

De gemeente heeft dit voorjaar laten onderzoeken wat Sliedrechters vinden van het warmtenet als alternatief voor aardgas. Het onderzoek laat zien dat de helft van de ondervraagden hier (zeer) positief tegenover staat. 18% is (zeer) negatief. Bijna een derde staat er neutraal tegenover of weet het niet. Er zijn dan ook nog veel vragen over aardgasvrij en over het warmtenet. 

Duurzaam maar ook zorgen

Redenen om positief te zijn over het warmtenet zijn onder andere duurzaamheid en schonere lucht. Maar ook: niet meer afhankelijk van Russisch gas. Er zijn ook zorgen, bijvoorbeeld over prijzen, keuzevrijheid en overlast bij de aanleg. Van de Sliedrechters die al gebruiker zijn van het warmtenet is 13% negatief en 55% positief. 

Zorgen om het klimaat

De onderzoekers hebben ook gevraagd hoe mensen denken over het klimaat. Want we gaan naar aardgasvrij om de CO2-uitstoot te beperken. 62% van de Sliedrechters maakt zich zorgen over klimaatverandering. 36% maakt zich niet zoveel of helemaal geen zorgen. Zorgen voor het klimaat gaan hand in hand met steun voor het warmtenet.


PDF-bestandBekijk hier de uitkomsten van het onderzoek


Met onder andere artikelen in Het Kompas geeft de gemeente de komende tijd meer informatie over aardgasvrij en de rol van het warmtenet hierin. Natuurlijk vindt u ook op deze website veel uitleg.

De gemeente heeft onderzocht wat Sliedrechters vinden van het warmtenet in plaats van aardgas. De helft is positief, maar er zijn nog veel vragen.