Spring naar inhoud
25 september 2020

Aanleg warmtenet: sterk stukje werk

Als directievoerder van HVC is Toon van Kessel een bekend gezicht in de Vogelbuurt. Hij merkt dat bewoners even moeten wennen aan de manier van werken bij de aanleg van het warmtenet. Logisch, want u ziet vooral dat de straat soms lang open ligt. Van Kessel legt graag uit wat er komt kijken bij het werk.foto Toon van Kessel

Lange sleuven

De leidingen voor een warmtenet zijn heel anders dan die voor gas of water", begint hij. "Ze zijn van staal en met een flinke diameter en een dikke isolatielaag zijn ze veel minder flexibel. Daarom moeten we lange sleuven graven. En we kunnen niet zomaar een bochtje leggen. Ook het aan elkaar lassen van de verschillende delen kost veel tijd. Want het is belangrijk dat de lasnaden goed geïsoleerd zijn, zodat de warmte straks in de leiding blijft. Dit gebeurt door gecertificeerde vakmensen. En alles wordt gecontroleerd. De sleuven liggen dus vrij lang open. Maar de kwaliteit staat voorop. Dan gaan de leidingen zo lang mogelijk mee."

Verzakte leidingen

Bij de aanleg van het warmtenet komt de aannemer onder de grond van alles tegen. Bestaande leidingen en riolering, maar ook een dikke laag verharding die ooit bedoeld was voor de stabiliteit van de weg. Toon van Kessel: "Aan de hand van tekeningen en proefsleuven berekenen we alles vooraf zo goed mogelijk. Maar in de praktijk blijken leidingen vaak verzakt, omdat de veen- en kleigrond is ingeklinkt. Soms ligt een leiding wel 60 centimeter dieper dan op de tekening! Zo'n verzakte leiding ligt dan op spanning. Kom je daar in de buurt met graafwerk, dan bestaat ook nog de kans dat er iets knapt. Dat proberen we natuurlijk te voorkomen." 

Boring warmtenetBoring

In de eerste fase heeft HVC al 1300 meter leiding gelegd. In de tweede fase volgt zo'n 1000 meter leiding. Een belangrijk deel is eind september uitgevoerd: een boring onder de rotonde van de Thorbeckelaan door. Toon van Kessel legt uit hoe zo'n boring in zijn werk gaat. "We boren eerst een verbinding van punt A naar B. In dit geval vanaf zorgcentrum Parkzicht richting de ijsbaan. Dit gebeurt met een soort grote boormachine. Horizontal Directional Drilling heet dat. In de boorkop zit een zender, waarmee we de boor op centimeters nauwkeurig kunnen sturen. Vervolgens maken we het gat ruim genoeg voor de leiding. Tijdens het boren en ruimen vullen we het boorgat met bentoniet, een soort vloeibare klei die voorkomt dat de boorgang instort. Daarna trekken we 175 meter warmtenetleiding er doorheen. En dat doen we dan twee keer: voor de aanvoer- en retourleiding van het warmtenet. Voor het uitvoeren van de boring is groot materieel nodig. Dat is altijd mooi om te zien. In Sliedrecht is dit de eerste boring en met 175 meter nog een vrij korte. Er worden ook wel boringen uitgevoerd van 1,5 tot zelfs 3 kilometer!"

Vragen zijn welkom!

Een sterk staaltje vakwerk dus, de aanleg van een warmtenet. De grootste uitdaging is en blijft de beperkte ruimte die er is. Onder én boven de grond. We werken immers midden in een woonwijk. Toon benadrukt daarom: "Wil je weten hoe iets zit? Of waarom het wat langer duurt voordat werkzaamheden klaar zijn? Schroom niet en vraag het! Ik ben vaak buiten te vinden. En loop anders gerust even langs bij ons projectkantoor aan de Tuinfluiter 136. Of stuur een mailtje naar warmtenetsliedrecht@hvcgroep.nl."


Als directievoerder van HVC is Toon van Kessel een bekend gezicht in de Vogelbuurt. Hij legt graag uit wat er komt kijken bij de aanleg van het warmtenet en de boring die deze week plaatsvond.