Spring naar inhoud
25 januari 2022

Aangenaam wonen én energie besparen

Zo'n zes jaar geleden kozen Hans Visscher en zijn vrouw bewust voor een bijna-energie neutrale woning. Vooral vanwege het comfort. De lage energierekening is mooi meegenomen.

Nieuwe technieken

Met zijn technische achtergrond is Hans Visscher zeer geïnteresseerd in nieuwe en energiezuinige apparaten. "Ik heb jarenlang gewerkt als elektronicamonteur", vertelt hij. "Eerst van televisies, maar daar veranderde de techniek zó dat repareren nauwelijks meer mogelijk was. Later richtte ik me meer op witgoed, zoals wasmachines en drogers. Ik deed mijn werk met veel plezier en heb dan ook lang doorgewerkt."

BENG-woning

Inmiddels is Hans gepensioneerd en woont met zijn vrouw aan de Rivierdijk. "Ik ben geboren en getogen in Sliedrecht, maar heb op verschillende plekken gewoond. Toen een van onze dochters een drieling kreeg, zijn we weer naar Sliedrecht verhuisd om dicht bij haar en de kleinkinderen te zijn. Daar kozen we voor dit huis, dat één van de eerste BENG-woningen was."

Bestaande tradities doorbreken

BENG staat voor bijna energieneutraal. Dat is nu verplicht, maar was bij de bouw van het huis nieuw. Hans Visscher: "Bijna iedereen vond deze woningen lelijk, omdat ze ingingen tegen de bestaande tradities. Dat blijkt al uit de indeling. Omdat warmte opstijgt, is de woonkamer helemaal boven. Dat heeft als extra voordeel dat we mooi over de rivier uitkijken. De slaapkamers zijn juist helemaal beneden, waar het koel blijft. En het balkon aan de voorkant staat los van het huis, zodat er geen kou via de balkonvloer binnendringt."

Isoleren en ventileren

De woning is goed geïsoleerd, met onder meer extreem dikke muren en driedubbele beglazing. "Goed isoleren betekent ook goed ventileren", weet Hans. "Daar zorgt een ventilatiesysteem voor, dat is uitgerust met een warmtewisselaar. De warme retourlucht wordt hiermee opnieuw gebruikt om de verse lucht te verwarmen. Voor warm water zorgt een zonnecollector op het dak."

Lage energierekening, veel comfort

Dankzij alle maatregelen in huis bedraagt de energierekening van de familie Visscher maandelijks maar 50 euro. Toch was dat niet de belangrijkste reden om de woning te kopen. "We hebben jarenlang gewoond in een prachtig huis uit de jaren '30", zegt Hans. "Maar mijn vrouw is astmatisch en ze had altijd last van de kou en het vocht daar. In onze huidige woning voelde ze zich meteen lekker. Het is echt een comfortabel, gerieflijk huis." 

Aangenamer, beter, praktischer

De familie Visscher kookt al 30 jaar op inductie. Ze gebruiken dus alleen nog aardgas voor verwarming – en dankzij de goede isolatie hebben ze niet veel nodig. Toch staat een warmtepomp nog op Hans' verlanglijstje. "Vooral uit interesse", geeft hij aan. "De techniek ontwikkelt zich steeds verder en daar maak ik graag gebruik van. Het levert altijd wat op, of het nu minder energieverbruik is of meer comfort. Dat is wat mij betreft de belangrijkste reden om de energietransitie te maken: het kan veel aangenamer, beter en praktischer."


Hans Visscher bij zijn woning

"Wij kozen voor meer wooncomfort. En daarmee besparen we nog energie ook!"

Hans Visscher en zijn vrouw kozen voor een bijna-energie neutrale woning. Vooral vanwege het comfort. De lage energierekening is mooi meegenomen.