Spring naar inhoud
Home Vraag en antwoord Vragen voor woningeigenaren
Jazeker! Overstappen van aardgas naar een alternatief is een vrije keuze. De gemeente wil u als woningeigenaar helpen om een passende keuze te maken. Bovendien kan de gemeente met de subsidie voor aardgasvrije wijken de kosten van een overstap lager maken.
Een warmtenet is een oplossing die het beste past bij de wijk Sliedrecht-Oost. Het heeft de laagste maatschappelijke kosten in deze wijk. Doordat de temperatuur van het net straks 70 graden is, kunnen we in de nabije toekomst ook lokale en duurzame warmtebronnen op het net aansluiten. Naar verwachting zijn de kosten voor een warmtenet voor de meeste woningtypes in Sliedrecht-Oost lager dan overstappen naar een ander alternatief, zoals een warmtepomp of een pelletketel.
De leidingen voor de aansluiting op het warmtenet lopen via uw voortuin, onder de gevel door uw woning in, naar de warmte-afleverset. Deze set vervangt uw cv-ketel. De warmte-afleverset wordt geplaatst in de meterkast of in een andere omkasting op de begane grond. Soms moet de meterkast hiervoor aangepast worden. De afleverset is iets kleiner dan een cv- ketel. Vanaf de afleverset komen er twee nieuwe leidingen naar de plek waar nu uw cv-ketel staat. Zo kan de nieuwe warmtebron uw huidige verwarmingssysteem voeden. De meeste radiatoren zijn geschikt voor een aansluiting op het warmtenet. Sommige design-radiatoren niet. In dat geval moet u die radiator vervangen. Uw aansluiting voor warm tapwater wordt verplaatst naar de begane grond. Zo heeft u sneller warm water. Daarnaast gaat u koken op inductie. Vaak is hiervoor een extra groep nodig in de meterkast. Soms moet uw aansluiting op het elektriciteitsnet worden aangepast van 1-fase naar 3-fase. Ook heeft u voor het koken op inductie speciale pannen nodig.
Van het aardgas af gaan is voor particuliere woningeigenaren een eigen keuze. U kiest dus zelf voor aansluiting op het warmtenet. Of misschien voor een andere manier om uw woning aardgasvrij te maken. In principe zijn alle kosten van de aansluiting voor uw eigen rekening. Maar vanuit het rijk is er subsidie om de kosten voor de overstap van aardgas naar een alternatief voor u omlaag te brengen. Daarnaast denken we samen met het rijk en bijvoorbeeld banken na over andere mogelijkheden om de aanpassingen te financieren. Zo proberen we het voor u aantrekkelijk te maken om over te stappen naar duurzame warmte.
Op dit moment bent u nog niet verplicht om van het gas af te gaan. In de toekomst wordt dit waarschijnlijk wel verplicht. Daarom werken gemeenten, energiebedrijven en netbeheerders samen aan duurzame en betaalbare alternatieven voor aardgas. Een mooie kans om mee te profiteren!
Dat is afhankelijk van uw woning, het bouwjaar en duurzame maatregelen die al zijn genomen. Over het algemeen geldt: hoe ouder de woning, hoe hoger de kosten. Maar ook: hoe meer comfort verduurzamen oplevert! Daarnaast hangen de kosten ook af van de manier waarop de woning verwarmd gaat worden. Het regionaal heeft woningscans uitgevoerd in uw wijk om een inschatting te maken van de kosten voor uw huis. Bekijk hier de woningscans.
Woont u in Sliedrecht-Oost en is uw cv-ketel aan vervanging toe? Wacht dan nog even met de aanschaf van een nieuwe ketel! Na de zomer van 2020 krijgt u een aanbod om over te stappen naar aansluiting op het warmtenet of een warmtepomp. Moet u de cv-ketel toch vervangen? Kijk dan of huren mogelijk is. Of neem contact met ons op.
U kunt altijd zonnepanelen nemen. Maar op zichzelf zijn zonnepanelen geen alternatief voor aardgas. De aanpassingen om uw huis aardgasvrij te maken, staan helemaal los van zonnepanelen. Zonnepanelen leveren ook vooral stroom in de periodes, waarin u geen warmte nodig hebt voor verwarming.
Isolatie is de beste manier om energie te besparen. Maar ook om uw huis zo comfortabel mogelijk te maken. Met goede isolatie gaat er namelijk heel weinig warmte verloren. Zo heeft u minder energie nodig om uw huis te verwarmen en blijft de temperatuur in huis constant. In de winter blijft een goed geïsoleerd huis lekker warm, en in de zomer juist koel. Kijk hier voor kleine en grote isoleermaatregelen die u nu al kunt nemen!