
Het aanbod van waterstof is nu erg klein en dus duur. En de waterstof die er is, gaat eerst naar bijvoorbeeld de industrie. Want daar zijn hoge temperaturen nodig. Als er ook meer waterstof is voor 'gewone' gebouwen, zal het vooral naar monumentale panden gaan.
In november gaan we in verschillende clusters aan de slag met buurtplannen. Wilt u meedenken over het buurtplan? Meld u dan aan via duurzaamwonen@sliedrecht.nl. De keuze voor de warmtevoorziening wordt waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2021 gemaakt. Kiezen clusters voor het warmtenet, dan vinden de werkzaamheden hiervoor in 2022/2023 plaats. Dat lijkt ver weg, maar er moet veel geregeld worden. Daarom beginnen we nu al met buurtplannen.
Het Regionaal Energieloket heeft van de acht meest voorkomende woningtypen in Sliedrecht-Oost een woningscan gemaakt. Per type is er een rapport met de mogelijkheden om de woning aardgasvrij te maken. Bijvoorbeeld door een aansluiting op het warmtenet of met een warmtepomp. Ook staat erin wat u kunt doen om energie te besparen. En wat dit alles ongeveer kost. Bekijk hier de woningscans.
De gemeente vindt het belangrijk dat de warmtetransitie haalbaar en betaalbaar is. Voor het aardgasvrij maken van Sliedrecht-Oost heeft het Rijk een subsidie gegeven. Deze subsidie is er voor de bewoners. Hiermee kunnen de kosten voor een woning zonder aardgas zo laag mogelijk blijven. Maar bewoners moeten dus ook een deel zelf betalen. Hoeveel subsidie u precies krijgt, moeten we nog bekijken. Dit hangt af van verschillende dingen.
U kunt dit berekenen met de rapporten die gemaakt zijn voor de voorbeeldwoningen. In hoofdstuk 6.1 staat een inschatting van de energierekening bij verwarmen met een cv-ketel, warmtenet of warmtepomp. Kijk wat u nu in een jaar betaalt voor energie en bereken het verschil. Deel de kosten die u moet maken voor een warmtenet-aansluiting of warmtepomp door het verschil in de energierekening. Zo weet u in hoeveel tijd u de kosten terug verdient.
Ja. Want hoe duurzamer een huis is, hoe hoger de verkoopprijs. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Tilburg. Bovendien kunt u nú subsidie krijgen. De investering zal daarom nu een stuk voordeliger zijn dan in de toekomst.
Een warmtepomp maakt inderdaad geluid op het moment dat hij verwarmt. Dat is vooral in de winter en als u de verwarming aan heeft. In de zomer, als u weg bent of wanneer u slaapt, is de warmtepomp niet aan het werk. Het geluid moet dan minimaal zijn. Daarnaast is de techniek steeds in ontwikkeling. Hierdoor worden warmtepompen steeds stiller. Verder kunt u maatregelen nemen om het geluid te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een ombouwkast die het geluid dempt. Sinds 2020 zijn er nieuwe eisen voor het maximale geluid van een warmtepomp met een buitenunit.
Het Regionaal Energieloket heeft woningscans gedaan in Sliedrecht-Oost. Hierbij gaat ze uit van 632 euro per jaar aan kosten voor onderhoud en afschrijving. Sommige leveranciers bieden een onderhoudscontract aan voor de warmtepomp. U betaalt dan elke maand een bedrag voor het onderhoud.
Nee, u kunt niet kiezen bij wie u warmte afneemt. De bron, het net en de levering zijn bijna altijd ondergebracht in één warmtebedrijf. Warmtebedrijven lijken nog het meest op waterbedrijven. In Sliedrecht-Oost is HVC het warmtebedrijf. Maak hier kennis met HVC.
De Warmtewet beschermt warmteklanten. In de Warmtewet staan maximale tarieven voor warmte. Ook regelt deze wet de zekerheid van levering. HVC geeft een flinke korting op de tarieven en is al jaren op rij een van de goedkoopste warmtebedrijven in Nederland. Lees meer over de warmtetarieven van HVC.
Voor de veiligheid en de bereikbaarheid plaatst HVC de afleverset meestal in een omkasting op de begane grond. Dat kan in de meterkast of trapkast zijn. Of in een kast aan de buitengevel.
Het warmtenet kan goed samen met vloerverwarming. In de afleverset blijft het cv-water gescheiden van het water in het warmtenet. Daarom hoeft u niets te veranderen aan de vloerverwarming.
Als de warmteaansluiting klaar is, zorgen we dat de straat én uw tuin weer in orde zijn. De aannemer herstelt de bestrating en gaat zorgvuldig om met bestaande beplanting. Misschien heeft u wel ideeën om uw voortuin meteen aan te passen. Bijvoorbeeld met meer groen. Dat is ook goed voor het klimaat. Geef uw idee vooral door! Dat kan via warmtenetsliedrecht@hvcgroep.nl
Nee. De aansluiting op het warmtenet kost voor alle (grondgebonden) woningen in Sliedrecht-Oost hetzelfde. Wel toetst HVC hoeveel woningen bij u in de buurt willen aansluiten op het warmtenet. Alleen als er voldoende huizen meedoen, legt HVC de warmteleiding aan.
Dit gebeurt via de warmteunit. Deze meet hoeveel water er door de set stroomt. En wat het temperatuurverschil is tussen het instromende en uitstromende water. Aan de hand daarvan berekent HVC hoeveel warmte u uit het net heeft gehaald. Dat is dus uw warmteverbruik. Lees hier meer over de warmteunit.
Het warmtenet is een collectieve oplossing. Je kiest dus samen met de buurt voor een warmtenet. Of niet. We hebben Sliedrecht-Oost opgedeeld in 8 buurten. In elke buurt moet minimaal driekwart van de woningen meedoen aan het warmtenet. Alleen dan kunnen we het warmtenet in een buurt aanleggen.
Let op! De buurten staan niet helemaal vast. Afhankelijk van de belangstelling in het warmtenet kunnen we de grenzen van de buurten nog veranderen. Zo kunnen we een buurt bijvoorbeeld groter of kleiner maken om zo veel mogelijk geïnteresseerde buurtbewoners aan te kunnen sluiten.
Heeft u ideeën hoe de aansluiting op het warmtenet zo aantrekkelijk mogelijk wordt? Doe dan mee met het maken van het buurtplan. Of deel ze via warmtenetsliedecht@hvcgroep.nl
Misschien willen er in uw buurt niet genoeg mensen een aansluiting op het warmtenet. Dan legt HVC het warmtenet niet aan. De kosten en de overlast voor de aanleg van het warmtenet wegen dan niet op tegen de voordelen. Wilt u toch uw woning verbeteren? Het Regionaal Energieloket helpt u (en uw buren) graag! Bijvoorbeeld bij de (gezamenlijke) inkoop van zonnepanelen of isolatiemaatregelen. Of bij de aanschaf van een energiezuinig ventilatiesysteem en een warmtepomp. Of een ander alternatief voor aardgas.
U heeft een aantal opties:
- U kunt tijdelijk een ketel huren
- U kunt uw ketel laten repareren
- U kunt een nieuwe ketel kopen
Wat is voordeliger: een cv-ketel huren of kopen? Het omslagpunt ligt ongeveer bij 5 of 6 jaar. Is uw buurt pas over 6 jaar aan de beurt voor het warmtenet? Dan is kopen voordeliger dan huren. Meer hierover leest u in het e-book van Regionaal Energieloket 'Wat te doen als uw cv-ketel binnenkort toe is aan vervanging?'.