
Een warmtenet is een ondergronds netwerk van goed geïsoleerde leidingen waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water is afkomstig van een warmtebron. Het leidingnet brengt de warmte naar woningen en gebouwen. Daar wordt het gebruikt om te verwarmen voor warm water.

- Bij de warmtebron wordt water verhit. Dat water gaat via een goed geïsoleerd ondergronds leidingnet naar woonwijken en bedrijventerreinen. In Sliedrecht is de warmtebron nu nog een tijdelijke warmtecentrale op aardgas. De beoogde duurzame warmtebron is aardwarmte
- Het leidingnet vertakt zich via een regelstation bij u in de buurt naar de woning. In het regelstation worden de druk en de temperatuur van het warmtenet geregeld.
- Warm water van 70 °C stroomt in de woning door de warmte-unit. Via de warmtewisselaar in de warmte-unit worden koud kraanwater en radiatorwater opgewarmd.
- Na de warmteafgifte in de woning stroomt het afgekoelde water de retourleiding in. Het water gaat terug naar de bron waar het opnieuw opgewarmd wordt.
- Vanaf de straat komen een aanvoer- en een retourleiding voor het warmtenet. Deze gaan via de voortuin, onder de gevel door de woning in, naar de warmte-unit.
- De warmte-unit komt in de meterkast, trapkast of in een andere omkasting op de begane grond. De warmte-unit is met 60 x 30 x 30 centimeter kleiner dan een CV- ketel.
- De warmte-unit wordt aangesloten op het huidige verwarmingssysteem (radiatoren en leidingwerk). Ook de leidingen voor warm tapwater worden aangesloten op de warmte-unit.
- De warmte-unit vervangt de cv-ketel. Deze wordt verwijderd. Het gat in het dak voor de rookgas-afvoer wordt dichtgemaakt.
- Het warmtenet levert warmte van maximaal 70 graden Celsius. Een installateur berekent of de radiatoren voldoende vermogen hebben om de woning met het warmtenet comfortabel te verwarmen. De installateur kan adviseren om (iets) grotere radiatoren op te hangen.
- Daarnaast gaat de bewoner elektrisch koken. Meestal is er een extra groep in de meterkast nodig om de nieuwe kookplaat aan te sluiten. Soms moet de aansluiting op het elektriciteitsnet worden aangepast van 1-fase naar 3-fase. Ook zijn er voor het koken op inductie speciale pannen nodig.
- Tot slot wordt de gasaansluiting verwijderd.
Is de woning aangesloten? Dan regelt u de temperatuur in huis net als nu met een thermostaat. Ook warm tapwater werkt hetzelfde als bij een CV-ketel.
De gemeente vindt het belangrijk dat de overstap naar duurzaam verwarmen haalbaar en betaalbaar is. Met subsidie is de eigen bijdrage voor bewoners € 2.000. Daaronder vallen alle maatregelen die noodzakelijk zijn om de woning gereed te maken voor het warmtenet, plus de kosten voor de warmteaansluiting. Mensen die al elektrisch koken, betalen voor aansluiting op het warmtenet € 500.
De werkelijke kosten om een woning aan te sluiten op het warmtenet liggen veel hoger. Een idee hiervan vindt u in de woningscanrapportages, die van enkele woningen in Sliedrecht-Oost zijn gemaakt.
Dat ervan af in welke buurt u woont. Welke oplossing voor aardgasvrij het beste past en het voordeligste is, kan per buurt verschillen. Daarom maken we buurtplannen. In het buurtplan zetten bewoners zelf de voor- en nadelen op een rij van de mogelijkheden. Zo proberen ze te komen tot een gezamenlijke oplossing.
De Horst is als eerste buurt in Sliedrecht-Oost aan de slag met een buurtplan. Stap voor stap komen daarna de andere buurten in Sliedrecht-Oost aan de beurt. Bij het bepalen van de volgorde kijkt de gemeente onder andere naar de ligging ten opzichte van het warmtenet en de planning van werkzaamheden in de wijk.
Komt uit het buurtplan dat u als bewoners het warmtenet een goede optie voor uw buurt vindt? Dan komt er een installateur en iemand van HVC langs. Zij maken samen met u een plan voor het aansluiten van uw woning op het warmtenet. Op dat plan kunt u ja of nee zeggen. Het warmtenet wordt aangelegd als ongeveer 2/3 van de buurt wil aansluiten op het warmtenet. Is het warmtenet aangelegd, dan zijn nieuwe woningaansluitingen niet zomaar mogelijk. Want een enkele aansluiting brengt teveel kosten en overlast met zich mee.
Over een jaar of 10 zal vast nog eens de mogelijkheid geboden worden om (collectief) op het warmtenet aan te sluiten. Het is de vraag of er dan ook een subsidie beschikbaar is om de kosten voor aansluiting omlaag te brengen. Er bestaat dus een kans dat u over 10 jaar veel meer moet betalen om over te stappen.