Spring naar inhoud
Home Vraag en antwoord Algemene vragen
Het klimaat verandert. Om de gevolgen te beperken, mag de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden Celsius stijgen. Dat hebben we in 2015 afgesproken in het klimaatverdrag van Parijs. Daarom moet de uitstoot van broeikasgassen omlaag. Dit kan door minder aardgas te verbranden, Daarnaast willen we in Nederland snel minderen met aardgas, om nieuwe aardbevingen in Groningen te voorkomen. En om niet afhankelijk te zijn van aardgas uit andere landen.
De gemeente heeft van het Rijk de taak gekregen om álle woningen, utiliteitsgebouwen en bedrijvenpanden in de gemeente aardgasvrij te maken. De gemeente wil ervoor zorgen dat iedereen een goed en betaalbaar alternatief krijgt. En vindt het belangrijk om inwoners hierbij te betrekken.
Een warmtenet is een oplossing die het beste past bij de wijk Sliedrecht-Oost. Het heeft de laagste maatschappelijke kosten in deze wijk. Doordat de temperatuur van het net straks 70 graden is, kunnen we in de nabije toekomst ook lokale en duurzame warmtebronnen op het net aansluiten. Naar verwachting zijn de kosten voor een warmtenet voor de meeste woningtypes in Sliedrecht-Oost lager dan overstappen naar een ander alternatief, zoals een warmtepomp of een pelletketel.
Bij een warmtenet komt de warmte via leidingen uw huis binnen. U heeft geen cv-ketel nodig en daarmee wint u ruimte in huis. Een warmtenet kan een hoge of lage temperatuur hebben. Bij een warmtenet op hoge temperatuur (70 – 90 graden) kan het zijn dat de bestaande radiatoren gewoon gebruikt blijven worden. Bij een warmtenet op lage temperatuur heeft u vaak vloer en/of wandverwarming in plaats van radiotoren aan de muren. Net als bij een warmtepomp. Ook is het erg belangrijk de woning goed te isoleren en naden en kieren te dichten. Er gaat dan zo min mogelijk warmte verloren. Zo heeft u een constante en comfortabele temperatuur in huis.
Als u wordt aangesloten op een warmtenet, bent u volledig onafhankelijk van aardgas. U krijgt dan ook geen gasrekening meer. Met een warmtenet krijgt u wel een rekening voor de warmte. Hoe hoog deze rekening is, hangt af van de hoeveelheid warmte die u gebruikt. Omdat u bij een warmtenet niet voor een andere warmteleverancier kunt kiezen, ziet de overheid erop toe dat de kosten niet hoger zijn dan bij het gebruik van aardgas. Dit heet het ‘niet meer dan anders principe’.
Overstappen op groen gas is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. Zo is er op dit moment nog maar heel weinig biogas beschikbaar in Nederland. En het biogas dat er is, wordt niet alleen in het gasnet gestopt, maar ook gebruikt voor transport en in de industrie. In deze sectoren zijn minder duurzame alternatieve voor aardgas beschikbaar. Daarom is biogas voor die bedrijven hard nodig om duurzamer te worden.
Bij waterstof ligt het probleem net iets anders. Dit komt vooral omdat er nog niet genoeg groene energie wordt opgewekt. Het is nu nog logischer om deze elektriciteit voor andere doeleinden te gebruiken. Voordat we op grote schaal duurzaam waterstof kunnen produceren, zijn we 20 jaar verder. En waterstof is ook hard nodig voor de verduurzaming van de industrie, het transport en de opwek van elektriciteit.
In alle aardlagen in de grond zit water. Hoe dieper je komt, hoe warmer het water wordt. Deze warmte kunnen we gebruiken als bron voor het warmtenet. Om de warmte uit de grond te halen, worden er twee diepe putten geboord. De eerste put pompt het warme water omhoog. Een warmtewisselaar haalt de warmte eruit. De gewonnen warmte stroomt via een warmtenetwerk van buizen naar woningen en gebouwen. En afgekoeld water gaat via de andere put weer terug in de grond, in dezelfde diepe aardlaag. Daar warmt het water geleidelijk weer op.