Spring naar inhoud
Home Project Alternatieven aardgas

Duurzame alternatieven voor aardgas

Er zijn voldoende duurzame alternatieven om huizen te verwarmen en om te koken. Het verwarmen van uw huis kan bijvoorbeeld door aansluiting op een warmtenet, met elektrische oplossingen of door aardgas te vervangen door groen gas. Voor het koken is inductie de meest logische oplossing


Een warmtenet, hoe werkt dat?

Een warmtenet is een ondergronds netwerk van goed geïsoleerde leidingen waar warm water door stroomt. Dat warme water verwarmt de woningen en gebouwen in de buurt. In de woning haalt een warmtewisselaar de warmte van het net en zet deze over naar de leidingen in huis. Zoals de radiatoren en het systeem voor warm water in de kraan. De temperatuur in huis regelt u gewoon met een thermostaat in de kamer en knoppen op de radiatoren. Na gebruik gaat het afgekoelde water door de leidingen terug naar de warmtebron. Hier wordt het opnieuw verwarmd.
Het warmtenet in Sliedrecht wordt aangelegd in fases. Eerst is het warmtenet nog aangesloten op een tijdelijke warmtecentrale. Op termijn gaat het gebruik maken van warmte diep uit de aarde (geothermie). Verwarmen met zo'n duurzame aardwarmtebron is tot 95% schoner dan verwarmen met aardgas. Een mooi vooruitzicht!1. De duurzame warmtebron verhit het water. Dat gaat via ondergrondse leidingen naar woonwijken en bedrijventerreinen.
2. Het leidingnet vertakt zich en gaat dan naar de woning.
3. Het water stroomt via een warmteunit in de meterkast naar het verwarmingssysteem. Een warmtewisselaar verwarmt het koude kraanwater.
4. Na warmteafgifte in de woning, stroomt het afgekoelde water weer terug het systeem in..


Elektrische oplossingen

Warmtepomp

In een all-electric woning vervangt een warmtepomp vaak de cv-ketel. Een warmtepomp is heel goed te combineren met zonnepanelen of een zonneboiler. Belangrijk is wel een goede isolatie van de vloer, muren, ramen en het dak van het huis. Ook een hybride warmtepomp is mogelijk, zeker als tussenstap naar volledig aardgasvrij. Dit is een warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel op gas. De ketel springt dan alleen op de koudste dagen bij om het huis warm te krijgen.Biogasinstallatie

Biogas

Biogas wordt gemaakt door mest of andere organische afvalproducten te vergisten. Dit gas kan worden opgewaardeerd tot dezelfde kwaliteit als aardgas. Dan heet het groen gas. Het werkt in huis precies hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Het grote verschil is dat biogas een duurzame herkomst heeft.Waterstof

Waterstof wordt gemaakt door water met behulp van elektriciteit om te zetten in gas. Het is dan ook geen energiebron, maar een energiedrager. Als hiervoor zonne- of windenergie wordt gebruikt, dan spreken we van groene en dus duurzame waterstof. Waterstof werkt net even anders dan aardgas. Maar met een paar aanpassingen kun je het direct gebruiken om woningen te verwarmen. Om waterstof op grote schaal te maken, is heel veel duurzame energie nodig. Dat is er nu niet. Waarschijnlijk gaat waterstof daarom de komende jaren vooral naar de industrie en het vrachtverkeer.


Warmte- en Koude Opslag (WKO)

WKO

Warmte- en Koude Opslag (WKO) werkt met twee grote reservoirs met water onder de grond. Deze reservoirs

worden in de zomer gebruikt om warmte op te slaan. In de winter geven ze deze warmte weer af. Zo verwarmt een WKO in de winter en koelt in de zomer. Een WKO is eigenlijk een kleinschalig warmtenet voor grote gebouwen, zoals een school, ziekenhuis of appartementencomplex. Je kan een WKO ook gebruiken voor individuele woningen. Hierbij wordt de WKO bijna altijd gekoppeld aan een warmtepomp. Deze brengt de warmte eerst op de juiste temperatuur (40 graden en soms 60 tot 90 graden).


Inductiekoken

Elektrisch koken

Als een woning niet meer is aangesloten op het gasnet, kunt u ook niet meer koken op aardgas. Het gasfornuis kan alleen blijven staan als u kunt overstappen op biogas. Anders moet u overstappen op elektrisch koken. Koken op inductie is de meest veilige en energiezuinige manier. Want hierbij gaat de energie direct van de kookplaat naar de pan. Koken op inductie heeft ook veel andere voordelen. Zo is het veel sneller, beter te controleren en u maakt de kookplaat makkelijk schoon.